Politie Noord-Ierland werkte samen met protestantse milities

Londen. De Noord-Ierse politie heeft samengewerkt met protestantse informanten, die zelf moorden op katholieken in Belfast op hun geweten hadden. De politie zorgde er volgens een rapport van de Noord-Ierse ombudsman tevens voor dat de informanten, lid van de radicale protestantse militie UVF, niet werden vervolgd. De publicatie komt op het moment dat de katholieke partij Sinn Feín zich beraadt op de vraag of ze akkoord kan gaan met de aanvaarding van het gezag van de Noord-Ierse politie in katholieke wijken. In de praktijk maken aanhangers van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA), de gewapende tak van Sinn Feín, daar al jaren de dienst uit. Sinn Feín stelde tot voor kort dat de politie niet kon worden vertrouwd omdat die niet neutraal was en samenwerkte met de protestanten.