Patstelling tussen Van Gaal en coaches

Voetbaltrainer Louis van Gaal weigert nog steeds zijn excuses aan te bieden aan bondscoach Marco van Basten, na kritische opmerkingen in een interview met het weekblad Sportweek. Dat bleek gisteravond na een bijeenkomst in Hoenderloo van Van Gaal en met het bestuur van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV).

De AZ-trainer kreeg onlangs een brief van de CBV, met het verzoek zijn excuses aan te bieden aan Van Basten. Die brief werd pas verstuurd nadat de bondscoach zelf had gezegd genoeg te hebben van de kritiek van zijn voorganger. Maar Van Gaal, zelf erevoorzitter en ambassadeur van de CBV, voelde zich onheus behandeld en dreigde ermee zijn lidmaatschap op te zeggen.

Tijdens de spoedvergadering gisteren in Hoenderloo bleven beide partijen bij hun standpunt. De CBV meent dat Van Gaal de gedragscode heeft overtreden. „Die houdt in dat leden het imago van de trainer/coach niet in diskrediet mogen brengen en loyaal moeten zijn ten opzichte van collega’s. Het vak is al gecompliceerd genoeg, waardoor men het elkaar nog niet moeilijker moet maken”, meent CBV-directeur Jan Reker.

Van Gaal reageert vanavond, na de bekerwedstrijd tussen AZ en MVV.