Oorlog om ‘opslaan als’

Terrah zocht in de archieven naar opmerkelijke patenten.

Bestaat de heilige graal van ‘Save As’ wel of niet?

Elke keer als een bestand van internet wordt gedownload, is bij die actie minstens één patent van toepassing. Althans, dat zegt het bedrijf Wang Global dat beweert de eigenaar te zijn van de gepatenteerde sofware van de ‘Save As’-functie. Wang daagt browserfabrikant Netscape voor de rechter omdat deze zonder toestemming gebruik maakt van ‘hún’ Save As-idee.

Netscape op zijn beurt wijst naar Microsoft die mag saven wat ze wil. U voelt hem al aankomen; Wang en Microsoft zijn vriendjes. Netscapes argument dat hier sprake is van een zoveelste aflevering in de browseroorlog lijkt redelijk.

De dreiging te moeten betalen voor elke keer dat een gebruiker van hun browser op de Save As toets heeft gedrukt, is een ondraaglijke gedachte. Geen inspanning is Netscape dan ook te groot om prior art te vinden; een bewijsstuk wat het Save As-principe beschrijft, maar ouder is dan het patent. Volgens eigen zeggen heeft men die heilige graal gevonden. Veel meer dan een begin is het niet. De aangespannen zaak omvat nog veertig van dergelijke claims.

‘De grote jongens’ graven zich nu in en slijpen de gerechtelijke messen. Save As kan heel veel geld waard zijn. Voorlopige winnaars zijn de advocaten die Save As-inkomsten kunnen saven op hun bankrekeningen.

Meer over Terrah op terrah.net/terrahtimes