Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Onjuistheden over park De Hoge Veluwe

In hun reactie op ons pleidooi voor het wegnemen van de hekken rond nationaal park De Hoge Veluwe stellen Vonhoff en Van Voorst tot Voorst dat zich geen machtswisseling heeft voorgedaan: Tjeenk Willink zou slechts tot vicevoorzitter zijn benoemd. Formeel is dat juist. Het zou hun echter gesierd hebben toe te geven dat Tjeenk Willink werd aangetrokken om te zijner tijd voorzitter te worden. Het huidige interimvoorzitterschap is bedoeld om Tjeenk Willink tijd te geven zich in te werken.

Van Voorst tot Voorst stelt dat wij moeite hebben met de onafhankelijkheid van de Hoge Veluwe. We hebben juist moeite met de chronische financiële afhankelijkheid van kaartverkoop. Daardoor zijn die hekken nodig die de eenheid van de Veluwe al decennialang beschadigen. Dat het binnen de hekken van de HV veiliger zou zijn dan daarbuiten blijkt niet uit navraag bij politiekorpsen.

500.000 bezoekers per jaar is niet bijzonder veel en dat aantal daalt al jaren. Een deel komt voor het museum Kröller-Müller.

De gehele Veluwe trekt jaarlijks zo`n 25 miljoen bezoekers, omgerekend 250 per hectare. De HV blijft steken bij 100 per hectare, bezoekers van Kröller-Müller meegerekend.