NRC.NL/BLOGS

NRC.NL/BLOGS Heksenjacht. Juurd Eijsvoogel schrijft in het weblog Wereld over ‘de Poolse heksenjacht’. „De zuivering van de Poolse katholieke kerk van mensen die hebben samengewerkt met het voormalige communistische bewind is niet alleen een kwestie van wraak, maar ook van politiek. Het mag er uitzien als een poging om in het reine te komen met het communistische verleden, schrijft de Poolse jurist Wiktor Osiatynski in een opiniestuk in de International Herald Tribune, maar het is iets heel anders: ‘It is an assault on reconciliation and a generational bid for power’. Met als drijvende kracht de rancune van de broers Kaczynski, de president en de premier, dreigt de zuivering nu iedere functionaris die onder het communisme heeft geleefd te belasteren.” www.nrc.nl/wereld A billboard with photo of Warsaw's new archbishop, Stanislaw Wielgus stands in front of one of Warsaw's churches, 06 January 2007. Poland's Roman Catholic Church said Friday it has evidence that Wielgus collaborated with the hated communist-era secret police, but no proof his actions hurt anyone. Wielgus is slated to be officially installed as Warsaw's archbishop on Sunday.AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI AFP

Heksenjacht. Juurd Eijsvoogel schrijft in het weblog Wereld over ‘de Poolse heksenjacht’. „De zuivering van de Poolse katholieke kerk van mensen die hebben samengewerkt met het voormalige communistische bewind is niet alleen een kwestie van wraak, maar ook van politiek. Het mag er uitzien als een poging om in het reine te komen met het communistische verleden, schrijft de Poolse jurist Wiktor Osiatynski in een opiniestuk in de International Herald Tribune, maar het is iets heel anders: ‘It is an assault on reconciliation and a generational bid for power’. Met als drijvende kracht de rancune van de broers Kaczynski, de president en de premier, dreigt de zuivering nu iedere functionaris die onder het communisme heeft geleefd te belasteren.”

www.nrc.nl/wereld

Extreem gewelddadige games verbieden? In november van het vorig jaar verwondde een achttienjarige student in Noord-Duitsland elf mensen en pleegde daarna zelfmoord. Van hem was bekend dat hij verslaafd was aan het spelen van videospellen. Is dat een reden om extreem gewelddadige games te verbieden? Bezoekers van nrc.nl/discussie debatteren over deze vraag.

Een directe relatie tussen gewelddadige games en agressief gedrag is nooit onomstotelijk bewezen. Europees Commissaris Franco Frattini begon vorige week een discussie over gewelddadige spellen tijdens een vergadering van Europese ministers van Justitie. Aanleiding was het spel Rule of Rose, waarin een jong meisje psychisch en fysiek wordt gemarteld. Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) zei niet uit te sluiten dat gewelddadige games in de toekomst zullen worden verboden.

www.nrc.nl/discussie