Nog steeds geen beren op straat

In juni schreef ik al dat Russen (terecht) denken dat veel Europeanen hen als halfwilde lomperikken zien.  Dat Russen bezoekers daarom vaak zuur toespreken: ‘Jullie denken zeker dat bij ons de beren nog op straat lopen.’ Dat ze op de Oude Arbat T-zelfs Tshirts verkochten met de tekst:  ‘Ik was in Moskou en er liepen geen beren op straat’. Dat zo’n shirt mij geen bestseller

bear_and_beauty.jpgIn juni schreef ik al dat Russen (terecht) denken dat veel Europeanen hen als halfwilde lomperikken zien. 

Dat Russen bezoekers daarom vaak zuur toespreken: ‘Jullie denken zeker dat bij ons de beren nog op straat lopen.’ Dat ze op de Oude Arbat T-zelfs Tshirts verkochten met de tekst:  ‘Ik was in Moskou en er liepen geen beren op straat’. Dat zo’n shirt mij geen bestseller leek, want welke westerling wil nu met zo’n gefrustreerde Russische terechtwijzing op zijn borst rondlopen?

Beren op straat blijken een zeer hardnekkige Russische obsessie. (Een beetje laat) ontdekte ik deze allereerste investering van een Russische stad in een een toeristische campagne. St. Petersburg steekt komend jaar een miljoen euro in billboards met de tekst  ’Is it what you thought St Petersburg was like?’ 

En wat wil Ruslands tweede hoofdstad potentiële toeristen hiermee duidelijk maken? Juist, dat er in Rusland geen beren op straat lopen. (‘No bears, just beauties’)

Ja, ja. Nu weten we het wel.

(Via Russian Marketing Blog)

 

 

    • Coen van Zwol