Nieuwe chef staf Israël

Generaal Ashkenazi wordt chef staf van de Israëlische strijdkrachten. Hij ziet Iran als werkelijke bedreiging.

Foto Reuters This undated file photo released January 22, 2007 by the Israel Defence Forces (IDF) shows retired general Gaby Ashkenazy. Ashkenazy, a retired general with years of experience fighting Lebanon's Hezbollah guerrillas, has been chosen as the new chief of Israel's armed forces, Israeli media reported on Monday. Ashkenazy, 52, an infantry commander and currently director of the Defence Ministry, will replace Lieutenant-General Dan Halutz who quit last week over his failure to crush Hezbollah in the July-August war, they said. FOR EDITORIAL USE ONLY REUTERS/Tal Naveh/IDF/Handout (ISRAEL)
Foto Reuters This undated file photo released January 22, 2007 by the Israel Defence Forces (IDF) shows retired general Gaby Ashkenazy. Ashkenazy, a retired general with years of experience fighting Lebanon's Hezbollah guerrillas, has been chosen as the new chief of Israel's armed forces, Israeli media reported on Monday. Ashkenazy, 52, an infantry commander and currently director of the Defence Ministry, will replace Lieutenant-General Dan Halutz who quit last week over his failure to crush Hezbollah in the July-August war, they said. FOR EDITORIAL USE ONLY REUTERS/Tal Naveh/IDF/Handout (ISRAEL) REUTERS

In 2005 werd reserve-generaal-majoor Gabi Ashkenazi nog door toenmalig premier Sharon gepasseerd voor de functie van chef staf van de strijdkrachten. Nu heeft hij de baan alsnog gekregen, met als opdracht via een reeks hervormingen het geschade vertrouwen in het Israëlische leger te herstellen.

Ashkenazi is niet rechtstreeks betrokken geweest bij de laatste Israëlische oorlog in Libanon. Het feit dat die strijd niet overtuigend werd gewonnen, de gestelde doelen niet werden bereikt en Hezbollah in de beeldvorming als winnaar werd bestempeld, schokten zowel de Israëlische bevolking als het leger. Tijdens de oorlog werd hij door minister van Defensie Peretz haastig benoemd tot directeur-generaal van het departement, maar hij speelde bij de oorlogvoering geen rol meer. In de golf van kritiek die heeft geleid tot het vertrek van chef staf Dan Halutz werd Ashkenazi gespaard.

Vooruitlopend op zijn benoeming heeft hij al een reeks maatregelen voorgesteld om de slagkracht van het leger te verhogen. Plannen voor de verkorting van de diensttijd en het inkrimpen van de staande en reserve-eenheden zijn ingetrokken. Ook wordt gewerkt aan de aanschaf van nieuwe antiraketraketsystemen en de verbetering van de Merkava-tanks.

De nieuwe chef staf geniet in Israël grote bekendheid omdat hij in 1976 betrokken was bij de bevrijding van 100 gijzelaars in het Oegandese Entebbe. Als officier in de Golani Brigade vocht hij van 1982 tot 2000 in Libanon. Hij was commandant van alle Israëlische eenheden in dat land toen premier Barak in 2000 besloot tot terugtrekking uit Libanon. Ashkenazi kritiseerde die beslissing, omdat hij vond dat er eerst een verdrag met Syrië gesloten moest worden.

De generaal is in de omgang een norse man, die tijdens schaarse interviews met journalisten zijn vingernagels schoonmaakt met een groot Bowie-mes. Ruim een jaar voor de oorlog van 2006 voorspelde hij dat het op afzienbare termijn tot een confrontatie met Hezbollah zou komen. Hij betreurde het dat tijdens de verkiezingscampagne in het vroege voorjaar van 2006 niet over „de existentiële dreiging van Iran via Hezbollah” werd gesproken.

Ashkenazi behoort tot het gezelschap generaals dat de strijd met de Palestijnen beschouwt als een low intensity-conflict en vindt dat een Iran met kernwapens de werkelijke strategische bedreiging voor zijn land vormt. Een kritische opmerking over het demoraliserende effect van de bezetting van de Palestijnse gebieden op het leger kostte hem in 2005 het chef-stafschap.

Volgens de gezaghebbende militaire commentator Ze’ev Schiff moet Ashkenazi niet alleen in staat zijn het leger te leiden in zogeheten asymmetrische oorlogvoering tegen Hezbollah en Hamas, maar de strijdkrachten in eerste instantie voorbereiden op het worst case scenario waarin Israël verhindert dat Iran een kernwapen ontwikkelt. Ashkenazi, zoon van Syrische joden, studeerde aan Israëlische militaire academies, Harvard University en het stafcollege van het Amerikaanse korps mariniers.

    • Oscar Garschagen