Mondo bizarro (3)

dolfijn.jpgHoe vaak je als correspondent niet lastig wordt gevallen door Nederlanders die de wereld rondreizen per fiets, step, skateboard, brommer. Altijd voor het goede doel. Of we geen stukje willen schrijven?

Nee!!! Maar wel over Magomedali Dzjanar-Alijev (63) uit Oeroes-Matan, die nu ’hadj’ aan zijn naam mag toevoegen. Het Tsjetsjeense oudje maakte op een roestige dorpsfiets zonder versnellingen de pelgrimage naar Mekka. Waarom? Zijn moeder herinnerde hem in een droom dat de hadj de plicht is van elke gezonde, rechtschapen moslim. ‘Maar ma, ik heb geen geld voor de reis’, wierp hij tegen.  ’Je hebt een fiets’, antwoordde ze.

Waarschijnlijk ging dat op die verwijtende toon waarvoor de kleine Magomedali vroeger zo gevoelig was, want een week later was hij al op weg naar Mekka. Duizenden kilometer stoempen over bergen, door woestijnen, langs Bagdad en door oorlogszone Irak. Het gevaarlijkste moment kwam toen een Amerikaanse soldaat de oude Tsjetsjeen tegenhield en zijn fiets zomaar omver gooide!

Nee, erger was het niet geworden. Gisteren poseerde Magomedali Dzjanar-Alijev-hadj trots met fiets, wollen mantel en schaapsmuts voor de fotografen in Oeroes-Matan. (Reuters)

    • Coen van Zwol