Moet nrc.next dit publiceren?

Een jonge patiënte wordt in het Kaoma District Ziekenhuis in Zambia behandeld voor een geslachtsziekte. (Foto Hollandse Hoogte) Zambia, kaoma. Oktober 1999. De Nederlandse tropenarts David Koetsier in de Operatie Kamer van het Kaoma District ziekenhuis, behandeld een geslachtsziekte bij een jonge patiente. Het ziekenhuis is een van de armste in Afrika. Er is gebrek aan zo'n beetje alles. De Zambiaanse overheid spendeert slechts 2,5 euro per jaar per persoon aan medische zorg. Koetsiers patienten sterven vooral aan Aids, tb en malaria. From the book:
Een jonge patiënte wordt in het Kaoma District Ziekenhuis in Zambia behandeld voor een geslachtsziekte. (Foto Hollandse Hoogte) Zambia, kaoma. Oktober 1999. De Nederlandse tropenarts David Koetsier in de Operatie Kamer van het Kaoma District ziekenhuis, behandeld een geslachtsziekte bij een jonge patiente. Het ziekenhuis is een van de armste in Afrika. Er is gebrek aan zo'n beetje alles. De Zambiaanse overheid spendeert slechts 2,5 euro per jaar per persoon aan medische zorg. Koetsiers patienten sterven vooral aan Aids, tb en malaria. From the book: Hollandse Hoogte

Dokter, fotograaf én redactie in de fout

In nrc.next van donderdag 18 januari stond op de pagina Wetenschap een foto van een naakte vrouw die een gynaecologisch onderzoek ondergaat. Een behoorlijke dokter laat een patiënte zich nooit helemaal uitkleden voor dat soort onderzoek. De indruk wordt gewekt dat dit kan, omdat het onderzoek plaatsvindt in Zambia. Toch gaan hier een aantal mensen op verschillende manieren duidelijk in de fout:

één: de dokter die niet het fatsoen heeft de patiënte tijdens het onderzoek voldoende te bedekken en die haar bovendien zo laat fotograferen;

twee: de fotograaf van Hollandse Hoogte die de foto maakte;

drie: de journalist die deze foto koos als illustratie bij zijn artikel;

vier: de hoofdredactie van nrc.next die niet ingreep.

Rob Koene

Nijmegen

Hoe kiest de redactie?

Wat is er aan de hand met de vrouw op de tekening bij het artikel over abortus (nrc.next, 19 januari)? Een vrouw, die in bad zit met een hoofddoek om? Of is dit een vrouw met ongewoon veel zwart haar op haar hals en borst? Het artikel, een ingezonden brief van Women on Waves, gaat over het gevaar van illegale abortussen, ‘de meest verrichte medische ingreep in de wereld’, aldus de auteurs. De redactie vindt blijkbaar iets anders en kiest ervoor bij het artikel een afbeelding te plaatsen die suggereert dat abortus vooral onder ‘buitenlandse’ vrouwen voorkomt.

Hetzelfde gebeurde donderdag met een artikel over een veelvoorkomende geslachtsziekte. Ook hier een informatief en duidelijk geschreven journalistiek verhaal, waar een illustratie bij staat die de informatie eigenlijk ontkracht, namelijk een foto van een naakte, zwarte vrouw op de onderzoekstafel. Op welke gronden kiest de redactie haar illustratiemateriaal? Wil ze ons met de plaatjes misschien informatie geven die ze node mist in de geschreven tekst?

Jannet van der Hoek Leiden

In dit geval hadden we verder moeten zoeken

Hoe kiest een redactie foto’s en illustraties? Het is een vraag die regelmatig opkomt. Meestal na plaatsing van een als ‘te hard’ ervaren nieuwsfoto, zoals die van Saddam aan de galg. In dat geval was volgens de redactie het beeld zelf nieuws: dáár ging het dat weekend over. Bij foto’s die als illustratie worden gebruikt, hanteert de redactie drie criteria.

De foto moet iets toevoegen. Liefst extra informatie die zich in tekst lastiger laat weergeven.

De foto moet verrassen en aanzetten tot lezen.

Er moet een relatie zijn tussen de foto en het stuk.

Als we met deze criteria in het achterhoofd naar deze foto kijken, dan hadden we moeten doorzoeken naar een betere. Het stuk gaat over een vaginale infectie, maar niet eentje die speciaal in ontwikkelingslanden voorkomt, of alleen onder zwarte vrouwen. Was er echt geen andere foto dan deze, dan had in het bijschrift vermeld moeten worden waarom de vrouw naakt is.

Wat de tekening betreft, daar heeft de illustrator de tekst gekregen en daar haar eigen versie van gegeven. Dát is wat een tekenaar doet en op de opiniepagina is daar ook grote vrijheid voor. Er is overigens geen sprake van een hoofddoek, wel van zwart haar dat aan het hoofd en lichaam plakt.

Hans Nijenhuis

Redactiechef nrc.next

Reageer op nrc.nl/nextlog