Ministerie laat weer usb-stick slingeren

De Nederlandse ambassade in de Poolse hoofdstad Warschau is een usb-stick met deels gevoelige informatie kwijtgeraakt. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) in Den Haag vanochtend bevestigd.

Volgens de woordvoerder bevat de stick, die in handen is van de redactie van de Volkskrant, geen staats- of ander officieel gerubriceerde geheime informatie. Intern onderzoek op BZ zou inmiddels hebben duidelijk gemaakt wie de stick heeft laten rondslingeren. Het incident is voor het ministerie aanleiding de werknemers van BZ er nogmaals op te wijzen, dat grote voorzichtigheid met usb-sticks moet worden betracht.

De gevoelige informatie op de stick behelst – voor zover bekend – de toegangscodes tot een privé-huis van een diplomaat in Warschau, en de identiteit van de beveiligers die vorig jaar in Warschau premier Balkenende hebben begeleid. Verder bevat de stick vooral praktische informatie, zoals de bloemisterij-rekening van de ambassade, slijterij-rekeningen en correspondentie over de gebreken van het nieuwe ambassade-gebouw in Warschau.

Het is, voor zover bekend, voor het eerst dat het ministerie van Buitenlandse Zaken in het nieuws komt met een usb-stick. De afgelopen jaren is bij herhaling het ministerie van Defensie in opspraak gekomen door rondslingerende usb-sticks, waarop enkele malen ook militaire geheimen, bijvoorbeeld over de Nederlandse basis in het Afghaanse Tarin Kowt, stond.

Ook bij Defensie werd daarop een campagne gestart om het personeel meer bewust te maken van de risico’s van deze kleine informatiedragers.

De politie is momenteel bezig met het ontwikkelen van ‘veilige’ usb-sticks. Defensie ontraadt het gebruik van usb-sticks, zolang nog geen beter beveiligde gegevensdragers voorhanden zijn.