Mandelson: politiek moet nut EU uitleggen

Nederlandse politici moeten duidelijk maken dat samenwerking binnen de Europese Unie de positie van Nederland in de wereld versterkt. Pas nadat de Nederlandse burger hiervan is overtuigd, is een ‘ja’ bij een nieuw referendum over de Europese grondwet te verwachten.

Dit zei Europees Commissaris Peter Mandelson (Handel) gisteren in een gesprek met deze krant. Mandelson was op bezoek in Nederland op uitnodiging van de Amerikaanse Kamer van Koophandel.

Nederland kan grote uitdagingen als klimaatverandering en groeiende internationale concurrentie alleen aan in samenwerking met andere Europese landen, stelde Mandelson. Zonder een sterke EU laten Europese landen de beslissingen over aan China en de Verenigde Staten. Ook Nederland verliest dan zijn invloed.

Mandelson stelde dat het niet zinvol is over de Europese grondwet te praten zolang Nederlanders niet zijn overtuigd van het belang van Europese samenwerking. Nederlandse politici moeten weer helemaal bij het begin beginnen. Zij moeten eerst de relevantie van de EU helder maken. „Nederland kan niet simpelweg het referendum overdoen en een andere uitkomst verwachten”, zei Mandelson. Hij steunt het initiatief van de Duitse bondskanselier Angela Merkel om de discussie over de rol van Europa nieuw leven in te blazen.

Staatssecretaris Karien van Gennip (Economische Zaken, CDA), ook bij het gesprek aanwezig, beaamde de boodschap van Mandelson. „We hebben het fout gedaan, dat is helder. Nu moeten we laten zien hoe belangrijk Europa is voor het oplossen van grote problemen als immigratie, het veiligstellen van de energievoorziening en klimaatverandering.”

Mandelson zei de kansen voor het slagen van de Doha-onderhandelingen over de wereldhandel nu hoger in te schatten dan eind vorig jaar. De onderhandelingen spitsen zich toe op een ruil tussen lagere Europese exportsubsidies voor landbouwproducten en lagere subsidies voor boeren in de VS.