Man Drenthe eerder veroordeeld

De 45-jarige Henk van D. uit Nieuw Buinen, die vastzit op verdenking van moord, verkrachting en ontvoering van het twaalfjarige meisje uit Tweede Exloërmond in december vorig jaar, is eerder veroordeeld voor mishandeling. In november 2003 legde de politierechter in Assen hem een werkstraf op van 20 uur wegens mishandeling van zijn inmiddels ex-vrouw. In juni 2005 kreeg hij vijftig uur werkstraf voor twee mishandelingen van anderen.

De dochter van Van D. deed ook aangifte van mishandeling tegen haar vader. Van D. zou daarvoor en voor bedreiging, poging tot zware mishandeling en vernieling deze maand voor de politierechter hebben moeten verschijnen. Hij zat toen echter al vast op verdenking van betrokkenheid bij de dood van het meisje uit Tweede Exloërmond.

Een vriendin van de dochter meldde vorig jaar bij de politie dat de verdachte haar onzedelijk had betast. Ze is gehoord door het onderzoeksteam, maar besloot geen aangifte te doen. De ex-vrouw en de dochter van Van D. traden gisteren naar buiten in diverse media. Ze verklaarden ten minste tien keer bij de politie aangifte te hebben gedaan wegens mishandeling en bedreiging en verwijten het Openbaar Ministerie hier niets mee te hebben gedaan. Het OM ontkent dit.