Ceci n’est pas un iPhone

prada.jpgNeehee. Wat deze vriendelijke mevrouw hier vasthoudt is geen iPhone. Maar het lijkt er wel verdacht veel op. Deze week maakte LG de geboorte bekend van de KE850, ook wel bekend als de Prada-telefoon. Een mobieltje met louter een aanraakscherm, net zoals Apple’s iPhone. Zo van een afstandje lijkt ie er sprekend op: gitzwart, afgeronde hoeken, geen overbodige knoppen en een cameraatje aan de achterkant. De LG lookalike is echter iets kleiner dan de iPhone en heeft een heel andere interface dan de Apple. Minimalistisch wit op zwart, zoals het een Pradafoon betaamt.
Voor iedereen die de iPhone (terecht) prijzig vond: de LG gaat 600 euro kosten. De iPhone was 499/599 dollar voor de 4/8 GB versie, Nederlandse prijzen zijn er nog niet. De overige verschillen: de LG heeft geen wifi, een kleiner beeldscherm, minder geheugen (maar dat kun je zelf uitbreiden) en triband EDGE en GSM, zodat de Prada voorlopig nog niet geschikt is voor de Amerikaanse markt.

LG_Prada.jpgDesondanks blijft de overeenkomst opvallend groot. Is het toeval? Gadgetweblogs roepen oh en ah, en sommige vermoeden zelfs opzet van LG om de iPhone te dwarsbomen. Maar dat kan niet: de samenwerking met Prada werd al in december aangekondigd - ook toen al met de mededeling dat de KE850 een toestel zonder knoppen zou worden. De iPhone was er pas in januari. En is bovendien pas eind dit jaar in Europa te koop.
Voor Apple komt de knoploze concurrent niet helemaal als een verrassing. Steve Jobs zei tijdens zijn toespraak al dat Apple de nieuwe user interface en de bijbehorende multitouch-bediening met 200 patenten had veilig gesteld. Maar stijl valt niet te patenteren. Apple mag dan bekend staan als modebewust merk; ook LG heeft de nodige ervaring in design-telefoons. Je struikelt bijna over gsms uit de chocolade-serie. Met een DMB-T telefoon won de fabrikant vorig jaar zelfs nog een design-prijs. Oordeel zelf of dat terecht was…
Kijk voor meer Prada foto’s op deze Hongaarse site en ziehier de gelijkenis met de eerder aangekondigde iPhone.Hebbuh_iPhone.png

    • Marc Hijink