Kwartel leert te kicken op badstof

Rotterdam. Seksueel fetisjisme geeft kwartelmannetjes een voordeel bij de voortplanting. Mannelijke kwartels werden seksueel geconditioneerd door hen bij elke gelegenheid tot copulatie een badstoffen object aan te bieden. Ongeveer de helft van de kwartels ging daarna inderdaad copuleren met het object. Toen zij vervolgens opnieuw in contact werden gebracht met kwartelvrouwtjes, waarbij het badstoffen object aanwezig was, waren zij zoals verwacht afgeleid. Ze brachten dus de copulatie minder efficiënt tot stand. Maar deze copulaties leidden wél tot meer bevruchte eieren dan bij `gewone` kwartelmannetjes. De onderzoekers geven in de laatst verschenen Journal of Comparative Psychology (november), twee verklaringen: beter sperma door grotere opwinding, of ander gedrag bij het vrouwtje in reactie op het minder agressieve mannetje.