Koude nachten

Tot nu toe verliep de winter uitzonderlijk zacht, maar nu is er toch even sprake van een totaal ander weertype. Tot vrijdag blijft het koud, daarna gaat de temperatuur omhoog.

Afgelopen nacht heeft het stevig gevroren. In het oosten kwam de temperatuur op 7 tot 9 graden onder nul uit. Alleen op het meetpunt in de haven van Vlissingen kwam het net niet tot vorst. Aan het eind van de nacht trokken enkele buitjes met regen en (natte) sneeuw over het noordwesten van het land. In Friesland kwam heel lokaal een dun sneeuwlaagje tot ontwikkeling.

Vanavond en vannacht beperkt een enkele winterse bui zich tot de noordwestpunt van Nederland. Verder is het helder en met weinig wind gaat het al vrij snel vriezen. Uiteindelijk wordt het min 5 tot min 7 graden in de oostelijke provincies.

Morgenmiddag komt de temperatuur enige tijd boven nul. De zon breekt met name langs de oostgrens goed door. Naar het westen toe is er meer bewolking aanwezig, heel lokaal kan hier een sneeuwbuitje uitvallen. De noord- tot noordoostenwind is matig, kracht 3 tot 4 en laat het soms wat kouder aanvoelen. Donderdag komt er weinig verandering in het weerbeeld, vrijdag valt er regen die in het zuidoosten als (natte) sneeuw kan beginnen. Vanaf zaterdag is het zacht, neerslag van betekenis lijkt er niet te vallen.