Kinderhandelaars voor Franse rechter

Bij de rechtbank in Bobigny bij Parijs is gisteren een proces begonnen tegen 44 Fransen en twaalf Bulgaren die verdacht worden van betrokkenheid bij een netwerk van kinderhandel.

In totaal 41 mannen en vrouwen hebben bekend dat ze tussen 2001 en 2005 baby’s hebben gekocht via een netwerk van handelaars dat in Bulgarije aanstaande moeders opzocht en naar Frankrijk bracht. Daar vond de bevalling en de verkoop plaats, in verschillende delen van het land.

De ‘adoptie’-ouders betaalden tussen de 5.000 en 7.000 euro per baby. Een jongetje was duurder dan een meisje. De meeste kopers waren Roma die zelf geen kinderen konden krijgen en door hun reizende bestaan geen aanspraak konden maken op adoptie. „Mensen noemen het bizar om een kind te verkopen”, zei een van de adoptieouders in de rechtszaal over het moment waarop ze het kind kocht. „Maar toen ik het zo ziek zag liggen, kon ik het niet in die ellende achterlaten.”

Het netwerk werd opgerold nadat een Bulgaarse prostituee in 2004 aangifte deed. De vrouw vertelde dat ze naar Frankrijk was gelokt voor een bevalling en de verkoop van haar kind. De politie betrapte op haar aanwijzing de transactie tussen een andere prostituee en de koopouders.

Op twee gevallen na heeft de Franse justitie de gekochte kinderen tot nu toe laten wonen bij de ouders die hen gekocht hebben. Die riskeren nu drie jaar gevangenisstraf en een boete van 45.000 euro. De verkopende moeders zijn niet in staat van beschuldiging gesteld omdat zij volgens justitie onder dwang handelden. Een van hen, de moeder wier transactie in 2004 ontmaskerd werd, getuigde gisteren voor de rechtbank. De meeste moeders werden geworven onder Roma die in grote armoede langs de Zwarte Zee leefden.

De elf handelaren die terecht staan kunnen tot tien jaar celstraf krijgen. Zes van hen zijn voortvluchtig. In Italië speelden de afgelopen jaren vergelijkbare affaires met Bulgaarse kinderhandel.