Iran weigert deel van VN-inspecteurs

Als eerste vergeldingsmaatregel voor de sancties die de VN-Veiligheidsraad vorige maand heeft opgelegd, heeft Iran 38 inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) de toegang tot het land ontzegd. Dat is gisteren in Teheran bekend geworden. Het IAEA liet later in Wenen weten over voldoende inspecteurs te beschikken om de inspecties van Iraanse nucleaire installaties normaal te kunnen voortzetten.

De vergeldingsmaatregel werd bekendgemaakt door het hoofd van de parlementscommissie voor buitenlandse betrekkingen, Alaeddin Boroujerdi. Volgens het Iraanse persbureau ISNA, dat hem citeerde, gaat het om de eerste stap in een serie om de samenwerking met het IAEA te beperken. Het parlement heeft daartoe direct na de aanvaarding van sancties besloten. Een Iraanse regeringsfunctionaris onderstreepte vandaag overigens geen problemen te hebben met het IAEA en de samenwerking voort te zetten.

De Veiligheidsraad kondigde de sancties tegen het Iraanse nucleaire programma af – onder andere een verbod op de levering van gevoelig materiaal en technologie voor Teherans nucleaire en ballistische rakettenprogramma’s – omdat Iran blijft weigeren de verrijking van uranium te bevriezen. Het Westen verdenkt Iran van een geheim kernwapenprogramma. Teheran houdt vol dat het programma alleen is bedoeld om stroom op te wekken.

Het IAEA heeft meer dan 200 inspecteurs beschikbaar voor werk in Iran. Volgens een diplomaat in Wenen „wordt misschien in Iran gedacht dat dit [de weigering van inspecteurs] een van de dingen is die ze kunnen doen die de inspectie niet werkelijk schaden maar er toch dramatisch en radicaal uitzien”. (Reuters, AFP)