Hoge bloeddruk in VS beter behandeld door eerder slikken

rotterdam, 23 jan. Europeanen krijgen minder snel bloeddrukverlagers voorgeschreven dan Amerikanen. Dat blijkt uit het feit dat Europeanen een hogere bloeddruk hebben dan Amerikanen als ze aan de bloeddrukverlagende pillen beginnen. En als de bloeddruk door de pillen niet snel genoeg daalt, wordt de medicatie van de Europeanen later uitgebreid dan die van de Amerikanen. Dat blijkt uit de CardioMonitor Survey 2004, waarin naar bloeddruk en medicijngebruik van ruim 21.000 hartpatiënten met hoge bloeddruk uit de VS en 5 West-Europese landen (Nederland niet) is gekeken. Er is gisteren over gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine. De vraag is of de intensievere behandeling in de VS levens redt. Daar schrijven de onderzoekers vreemd genoeg niet over, wel concluderen ze dat het uit kostenoverwegingen waarschijnlijk beter is om intensief te behandelen, zoals de Amerikanen doen. Maar ook daar is de situatie nog niet optimaal, vinden ze.