Hockeysters geslaagd voor Argentijnse test

De hockeyvrouwen wonnen de Champions Trophy.

De ‘jonkies’ lopen zich warm voor Peking 2008.

Bondscoach Marc Lammers had vooraf niet al te veel druk op zijn elftal willen leggen, maar met de klinkende zege in de Champions Trophy lijkt Oranje het pad te hebben gevonden dat het team in 2008 in Peking moet brengen.

De uitgangspunten voor de regerend wereldkampioen en Nederlandse sportploeg van 2006 zijn louter positief. In de zes wedstrijden die Oranje tijdens het toernooi in Argentinië speelde kreeg de ploeg slechts twee doelpunten tegen; bovendien werd het sterke gastland Argentinië in het kolkend stadion van Quilmes twee keer verslagen: eerst in de poulewedstrijd (3-0), en gisternacht nog eens in de finale (1-0).

Wat bondscoach Lammers misschien nog het meest verraste, was het gemak waarmee de ‘jonkies’ in zijn selectie hun draai vonden tijdens hun eerste grote optreden in Oranje. Mede daarom wilde hij, noch zijn Argentijnse assistent Max Caldas, voor het toernooi de eindzege in Argentinië als doelstelling formuleren. „Ik wilde niet de stress van een wereldkampioen die het als zijn plicht voelt om te winnen”, zei Lammers na het binnenhalen van de vijfde Champions Trophy door een Nederlandse vrouwenploeg. „Het ging mij vooral om de juiste handelingen op het veld. Als die goed zijn, komen resultaten vanzelf.”

Maar de inpassing van tieners als Eva de Goede, Carlijn Welten en Michelle van der Pols op het hoge internationale niveau verliep nagenoeg vlekkeloos. Ze speelden bij tijd en wijle alsof ze al jaren international waren. De 17-jarige Eva de Goede, spits van Kampong, scoorde vorige week de zeer belangrijke – enige – treffer tegen Australië, waarmee Nederland zich verzekerde van een finaleplaats. „Ongelooflijk hoe snel de jonkies zich hebben aangepast”, vond Lammers.

Met een enigszins verjongde ploeg kan Oranje zich later dit jaar rechtstreeks plaatsen voor de Olympische Spelen in Peking. Dat moet gebeuren tijdens het EK voor landenteams, in augustus, in Manchester.

Maar zover keken de vrouwen in Argentinië nog niet vooruit. In de heksenketel van Quilmes kreeg Maartje Paumen de 5.000 toeschouwers zondagnacht al na twee minuten stil, toen zij uit een corner de bal kreeg en hard binnenschoot. Vanaf het doelpunt controleerde Oranje de wedstrijd. Het team beschikt over een ijzersterke achterhoede en bewees dat ook weer in de finale, ondanks alle druk. „Als je Minke Booij en Janneke Schopman hebt, bouw je op de beste defensie ter wereld”, vond Lammers.

Maar ook Minke Smabers eiste een hoofdrol op. De 27-jarige middenveldster blonk uit in haar 235ste interland. Ze passeerde Mijntje Donners en mag zich nu recordinternational noemen. „Ik vind het winnen van de Trophy iets mooier”, zei ze na afloop. „Wat een geweldige sfeer. We speelden tegen 5.000 Argentijnen die allemaal tegen ons waren. Zo’n entourage maak je zelden mee.”

De Oranjeploeg, die drie maanden geleden in Spanje wereldkampioen werd, heeft nu drie grote titels in bezit: de wereldtitel, de Europese titel en de Champions Trophy.

Maar de grootste trofee waar Marc Lammers en zijn sterke ploeg op uit zijn, ligt nog te wachten. In de tweede helft van augustus 2008 moet het gebeuren: op de Olympische Spelen van Peking.