Haags IJspaleis gekleurd

Shaksi Gopal, Haagse flamencodanser in travestie, treedt op in de voorstelling ‘Loket 25’ in het Haagse stadhuis (Foto Merlin Daleman). Dogtroep in Atrium stadhuis. Den Haag, 12-01-07 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

In het Atrium van het stadhuis van Den Haag brengen Dogtroep en het Nederlands Dans Theater momenteel de voorstelling Loket 25, waarin 130 artiesten optreden.

De artiesten zijn grotendeels amateurs, geronseld in de Haagse volksbuurten, met name de Schilderswijk. Deze vorm van Community art, voorstellingen met en over het volk, is momenteel erg in trek in de kunstwereld. De gedachte achter de voorstelling is om geboortes, huwelijken en sterfgevallen, die bij de 24 loketten in het stadhuis worden gemeld, van rituelen te voorzien.

Om het veelkleurige van de stad te tonen – vijftig procent van de Haagse bevolking heeft niet-westerse wortels – bevat de voorstelling Hagenaars van diverse pluimages: breakdancers, rappers, Indiase Bollywooddansers, Senegalese drummers, Marokkaanse buurtvaders die een theeceremonie opvoeren, Surinaamse vrouwen die zingen en dansen, en een Iraakse zanger.

In de kleine spreekkamertjes worden korte scènes opgevoerd, zoals Marokkaanse scholieren die hun moeder naspelen die geen Nederlands spreekt; en een Marokkaanse rapper die tegen het uitkeringssysteem ageert, begeleid door een Nederlandse violiste. Loket 25 eindigt in een dromerige scène waarin alle 130 artiesten door grote wolken rook dwalen.

Ter voorbereiding van Loket 25 heeft de groep enkele maanden in de Schilderswijk gebivakkeerd.

Bart Kusters, woordvoerder van Dogtroep: „Het stadhuis is het huis van de hele bevolking, dus wilden we in onze voorstelling ook een doorsnee van die bevolking tonen. Het witte gebouw wordt in de volksmond ‘Het IJspaleis’ genoemd, het is ontdaan van alle franje of emotie. Terwijl iedere Hagenaar hier de grote mijlpalen in zijn leven komt melden. Dus hebben we geprobeerd er meer kleur aan te geven.”