Graaien tussen het vuilnis

Een familiebedrijf en een voormalige overheidsgigant voeg je samen. Je gooit ze in de cocktailshaker en mixt er wellicht nog andere bedrijven als extra ingrediënt doorheen. Eventjes laten staan en de nieuwe mix is klaar voor een beursgang. Dat heet een mooie uitdaging voor de private- equityfirma’s KKR, CVC en Oranje Nassau.

Veel cultuurveranderingen en -botsingen in korte tijd, maar de investeringsmaatschappijen zijn optimistisch dat ze die kunnen beheersen. Ze kochten gisteren het afvalinzamelingsbedrijf Van Gansewinkel en voegen dat samen met afvalverwerker AVR tot een gigant die moet uitgroeien tot een grote Europese speler.

Voor beide bedrijven tellen de investeerders bedragen neer die andere bieders niet op tafel durven te leggen. Die schrokken van de 1,4 miljard euro die KKR en CVC betaalden voor AVR, negen keer het bedrijfsresultaat van 2005. Bij Van Gansewinkel halen ze weer zo’n hoge multiplier. Met een overnamebedrag dat wordt geschat tussen de 700 en 900 miljoen euro, betalen ze 10 tot 12 keer het bedrijfsresultaat.

Voor Van Gansewinkel moet het een rare gewaarwording zijn dat zijn bedrijf toch nog in Amerikaanse handen is gekomen. Jarenlang streed de Brabander, die in 1964 begon met één vuilniswagen, als eenzame Nederlander met de Amerikaanse grootmachten BFI en Waste Management. Die kochten vanaf midden jaren tachtig het ene na het andere familiebedrijf en vuilophaaldiensten van gemeenten op.

In de tweede helft van de jaren negentig verdwenen de Amerikanen. Ze verkochten hun bedrijven aan de Europeanen Sita, de afvaldochter van het Franse conglomeraat Suez, en het Britse beursgenoteerde Shanks.

Dat kleine bedrijf kan gelden als graadmeter voor het beursklimaat voor afvalbedrijven. In de laatste vijf jaar steeg de koers van 1,65 tot 2,44 pond. Met een dieptepunt van 76 pence.

Beter vergelijkingsmateriaal bieden de twee Amerikanen die het in Nederland niet volhielden. Waste Management heeft het de afgelopen vijf jaar goed gedaan. Van een koers van 30 dollar vijf jaar geleden naar 37 dollar nu, maar dan wel met een dip die ging tot 20 dollar. Aan Allied Waste, zoals BFI nu heet, is nooit veel te verdienen geweest. De koers stond vijf jaar geleden op 12 dollar, daalde tot 6 en staat nu op 12,70 dollar.

En de multipliers? Allied Waste handelt op 8 keer het bedrijfsresultaat, Waste Management op 6 keer. Lager dus dan wat betaald is voor AVR en Van Gansewinkel. Voor een beursgang zullen de nieuwe eigenaren de winst daarom flink moeten opkrikken bij de nieuwe gigant. Dat zal pas de echte cultuurschok opleveren.

Daan van Lent

    • Daan van Lent