Gevaarlijk spel? Kijk naar de hoes!

In Europa klinkt de roep om een ban op bepaalde zeer gewelddadige videospellen.

En gewelddadige films dan? Worden die ook verboden?

De roep om een verbod op gewelddadige videospellen heeft weer geklonken. Minister Ernst Hirsh Ballin (Justitie, CDA) zei vorige week tijdens een EU-vergadering een onderzoek te willen naar het functioneren van de kijkwijzer voor gewelddadige games. De uitkomst van dat onderzoek zou kunnen zijn dat „we de meest gewelddadige games gaan verbieden”, aldus de minister.

Dat een verbod op bepaalde games zelfs maar wordt overwogen, toont de onwetendheid onder politici wat betreft dit onderwerp. Er heersen zeker drie misverstanden, die uit de wereld geholpen moeten worden.

1Politici gaan er blijkbaar van uit dat alle videospellen altijd op kinderen zijn gericht. Dat is niet het geval. Sterker nog: producenten richten zich met de meeste – vooral nieuwe – titels op volwassen gamers. Spellen zoals Grand Theft Auto, Gears of War, Dead Rising en Resident Evil zijn zeker niet geschikt, maar ook niet bedoeld voor kinderen.

2De doelgroep van veel games zou vaak niet duidelijk zijn. Is dat zo? Voor videospellen bestaat een aparte kijkwijzer, de Pan European Game Information (PEGI). Dit systeem, momenteel van kracht in zestien Europese landen, geeft middels symbolen aan of een game bijvoorbeeld geweld, seks of schuttingtaal bevat. Ook staat duidelijk vermeld vanaf welke leeftijd het spel geschikt is om te spelen. Maar ook zonder deze symbolen is vaak vrij gemakkelijk te zien aan de hoes of een spel geschikt is voor kinderen of niet.

3Er zou een verband bestaan tussen gewelddadige spellen en gewelddadig handelen. Dat is echter nooit bewezen. Natuurlijk is het verstandig om jonge kinderen te beschermen tegen buitensporige beelden, maar er is geen reden om aan te nemen dat er op dit moment miljoenen gamers achter hun Xbox of Playstation muteren tot psychopathische moordenaars. Bij de enkeling waar de stoppen wel doorslaan, zoals de 18-jarige gamesverslaafde student die afgelopen november in Noord-Duitsland elf mensen verwondde en daarna zelfmoord pleegde, is waarschijnlijk veel meer aan de hand dan alleen het spelen van games.

Bovendien, al zouden sommige games schadelijk zijn voor met name kinderen, zijn bepaalde films dat ook niet? Geen ouder haalt het in zijn hoofd om kinderen aan Dawn of the Dead, Pulp Fiction of het holocaustdrama The Pianist bloot te stellen. Er vloeit bloed, er wordt grof taalgebruik gebezigd en de gruwelijke monsters kunnen zeker nachtmerries veroorzaken. Toch haalt geen politicus het in zijn hoofd om deze films te verbieden. Waarom zouden voor videospellen dan andere spelregels gelden? Zie een game gewoon als een film, dan is er niets aan de hand.

Harry Hol is journalist en gamerecensent.

Lees meer over de kijkwijzer voor games op: www.pegi.info

    • Harry Hol