Expositie Van Gogh in Boedapest is nu al een succes

Boedapest, 23 jan. Honderdduizenden mensen bezoeken in het Museum voor Schone Kunsten in Boedapest de tentoonstelling met werken van Vincent van Gogh.

”Met het internationale bereik is dit verreweg het grootste tentoonstellingsavontuur dat Hongarije ooit heeft gehad”, aldus de Nederlandse ambassadeur in Boedapest, Ronald Mollinger. ”Er zullen naar schatting bijna een half miljoen mensen op afkomen, dat is meer dan werd verwacht”, aldus de bij de organisatie betrokken diplomaat. Nederland leende de meeste van de 77 kunstwerken uit die tot en met 20 maart te zien zijn. Volgens de algemeen directeur van het Hongaarse Museum voor Schone Kunsten, Laszlo Baan, is met het organiseren van de tentoonstelling ongeveer 1,6 miljoen euro gemoeid, waarvan ongeveer 4 ton voor de beveiliging van het gebouw. Daarmee is het de duurste expositie in de 100-jarige geschiedenis van zijn museum, zegt hij.

Organisatoren zeggen dat de tentoonstelling een poging is van Boedapest weer een belangrijke kunststad te maken na jaren van grauw communisme. Vorig jaar was er al een Rembrandt-tentoonstelling, waar 130.000 mensen op afkwamen.