‘Ethiopisch leger trekt zich terug’

Het Ethiopische leger dat de Somalische regering eind december hielp bij het verdrijven van islamitische milities is vandaag begonnen met de terugtocht, dat maakte een Ethiopische generaal vanochtend bekend in de Somalische hoofdstad Mogadishu.

„Vanaf vandaag zullen we onze troepen terugtrekken uit Mogadishu”, zei generaal Suem Hagoss op een bijeenkomst waar voormalige krijgsheren en andere leiders hun wapens overhandigden aan de opnieuw geïnstalleerde interim-regering. Volgens de Somalische minister van Binnenlandse Zaken Hussein Aideed zal het Ethiopische leger „binnen een week” worden vervangen door een vredesmacht van de Afrikaanse Unie. De AU heeft een troepenmacht van 8.000 man toegezegd, maar deskundigen betwijfelen of de organisatie deze daadwerkelijk op korte termijn bijeen kan krijgen – laat staan of het greep kan krijgen op het anarchistische land.

In Kenia is de politie vandaag begonnen met het ondervragen van de tweede man van de Somalische Unie van Islamitische Rechtbanken (ICU) die zich heeft overgegeven aan de Keniaanse autoriteiten. Amerikaanse diplomaten in Nairobi maakten gisteren de overgave bekend van Sharif Sheikh Ahmed (42). Hij staat bekend als een vertegenwoordiger van de gematigder stroming binnen de ICU, die tussen juni en december de macht hadden in hoofdstad Mogadishu en het grootste deel van zuidelijk Somalië.

Volgens Somalische en westerse vertegenwoordigers heeft Ahmed zich zondag overgegeven bij een politiepost bij de grensplaats Liboi in Noord-Kenia. Daar vanuit is hij overgebracht naar Nairobi waar hij zou zijn ondergebracht in een hotel. Hij zou voor zijn leven vrezen. Een vertegenwoordiger van de Somalische inlichtingendienst meldde dat Ahmed onder bescherming stond van de Verenigde Staten, maar dat werd later weersproken door Amerikaanse diplomaten. Ahmed was aanvankelijk de voorzitter en het gezicht van de ICU. Later werd hij opzij gezet ten faveure van de meer militante leider Hassan Dahir Aweys. Aweys zelf is nog spoorloos.

(Reuters, AP)