Erik de Vlieger toch vervolgd voor afpersing

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat de zakenman Erik de Vlieger vervolgen voor afpersing en bedreiging. Ook zijn voormalig directeur Harm Prins zal worden vervolgd.

Dat heeft het OM vandaag bekendgemaakt. Daarnaast is er nog een aantal andere verdachten in deze zaak, waaronder een Amsterdamse advocaat. Of zij worden vervolgd is nog niet bekend.

De Vlieger en Prins zaten in januari 2005 korte tijd vast voor afpersing. Hierna stortte het zakelijk imperium van De Vlieger in en verkocht hij de meeste van zijn bedrijven. Hij had op dat moment een groot vastgoedbedrijf, waarmee hij onder andere zaken deed met de gemeente Den Haag, en het luchtvaartbedrijf Exel Aviation Group.

De Vlieger zou in 2002 café-eigenaar Alberto Fernandez hebben afgeperst. Het café Raffles op het Leidseplein in Amsterdam verkeerde in 2001 in financiële problemen. De Vlieger, zijn broer, de later vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra en Willem Holleeder staken toen geld in het café. Daarna wilde De Vlieger het café helemaal overnemen, maar Fernandez weigerde zijn aandelen te verkopen.

Volgens justitie huurde De Vlieger toen de Israëliër Ithzak M. in om de café-eigenaar onder druk te zetten. Uiteindelijk tekende Fernandez een contract en droeg hij het café over. In 2005 deed Fernandez aangifte van afpersing en bedreiging. Volgens justitie is De Vlieger zelf ook slachtoffer van afpersing geweest door Ithzak M.. Die werd in december tot acht jaar cel veroordeeld voor onder meer deze afpersing.

De Vlieger zei vanochtend dat de beslissing van het OM voor hem „een donderslag bij heldere hemel” is. Hij zit naar eigen zeggen al twee jaar „in de shit”. „Eerst zei men dat ik op een dodenlijst stond, toen zou ik zijn afgeperst en nu dit.” De zakenman heeft altijd ontkend dat hij is afgeperst door Ithzak M., die voor de afpersing optrad als zijn beveiligingsadviseur. Ook ontkent hij dat hij zelf anderen heeft afgeperst.