‘Endemol snel verkocht, John de Mol kandidaat’

Het Spaanse telecombedrijf Telefónica verwacht zijn belang van 75 procent in de Nederlandse televisieproducent Endemol nog deze maand te zullen verkopen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen dicht bij de onderhandelingen.

De Spaanse krant La Gaceta meldde gisteren, ook op basis van anonieme bronnen, dat Endemol-oprichter John de Mol een bod op zijn voormalige bedrijf voorbereidt samen met het Amerikaanse amusementsconcern Disney. De Mol verkocht Endemol, samen met medeoprichter Joop van den Ende, in 2000 voor 5 miljard euro in aandelen aan Telefónica. Inmiddels ziet Telefónica Endemol niet langer als kernactiviteit. Vorig jaar bracht het telecombedrijf al een belang van 25 procent in Endemol naar de beurs in Amsterdam.

In een reactie op het bericht in La Gaceta steeg het aandeel Endemol gisteren met 4,1 procent tot 20,32 euro. Op basis van de huidige beurskoers is heel Endemol zo’n 2,5 miljard euro waard.

De Mol en Disney werken al samen bij kindertelevisienet Jetix, waarin De Mol 17 procent van de aandelen bezit en Disney 74 procent. Geruchten dat De Mol interesse zou hebben om Endemol weer terug te kopen doen al maanden de ronde. In september zei De Mol nog dat hij gesprekken voerde met het mediabedrijf van de Italiaanse oud-premier Berlusconi, Mediaset, om samen Endemol over te nemen van Telefónica. Eerder deze maand kocht De Mol op de beurs al ruim 5 procent van de aandelen van Endemol.

Een woordvoerder van Endemol wil, tegenover persbureau ANP, niet ingaan op de berichten. „Sinds Endemol te koop staat, zijn de geruchten niet van de lucht. Het is een interessant bedrijf. Dat blijkt ook uit de interesse die zo’n beetje alle mediabedrijven hebben getoond.”