Corruptieschandaal bij meteorologen VN

De voormalige secretaris-generaal van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in Genève was betrokken bij een corruptieschandaal. Dat blijkt uit een intern onderzoeksrapport van de WMO waaruit de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung dit weekeinde citeerde. Een ingewijde zegt dat deze informatie „in grote lijnen klopt”.

Het gaat om een oude zaak. Maar omdat die repercussies kan hebben voor het huidige hoofd van de WMO – een VN-organisatie die zich bezighoudt met weer, klimaat en water – hebben de VN er mogelijk een nieuw probleem bij. Gisteren bleek dat er ook een onderzoek komt naar bestedingen van de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP in Noord-Korea.

In 2005 bleek dat een Soedanese werknemer van de WMO bijna drie miljoen euro had gestolen van de organisatie. Vlak voor de politie hem kwam arresteren vluchtte hij naar Egypte. Hij is nog voortvluchtig. Het huidige hoofd van de WMO, de Fransman Michel Jarraud, beloofde dat hij een eind zou maken aan de „structurele zwakheden” uit het tijdperk van zijn voorganger en stelde een onderzoek in. Uit de resultaten die nu zijn uitgelekt blijkt dat Jarrauds voorganger, de Nigeriaan Godwin Olu Patrick Obasi, erbij betrokken was. Met het geld dat de Soedanees ontvreemdde zouden vertegenwoordigers van bijna 50 Derdewereldlanden in de bestuursraad (die meebeslist over beleidszaken) zijn omgekocht .

Obasi, die de WMO twintig jaar leidde (tot 2003), zou hen hebben laten betalen om een kandidaat voor zijn opvolging te torpederen. De Nederlandse vertegenwoordiger bij de WMO is de directeur van het KNMI.