‘Buffer in hypotheek’

Luc Nabben Foto Flip Franssen Nederland, Nijmegen, 17-1-2007 Luc Nabben, werknemer BHM-LaVerbe Foto: Flip Franssen 024-3238442 voor de rubriek verdienen & uitgeven
Luc Nabben Foto Flip Franssen Nederland, Nijmegen, 17-1-2007 Luc Nabben, werknemer BHM-LaVerbe Foto: Flip Franssen 024-3238442 voor de rubriek verdienen & uitgeven Franssen, Flip

Waarom huur je?

„Ik heb net een paar uur geleden samen met mijn vriendin een huis gekocht. Kunnen we eindelijk gaan samenwonen en van onze studentenkamers af. We hebben nog wel overwogen om te huren, maar wat wij zochten kwam uit rond de 850 euro exclusief. De hypotheek wordt 650 euro per maand met z’n tweeën en daar komt dan nog zo’n 150 euro servicekosten en verzekeringen bij. We hebben niet de hoogste hypotheek genomen, om een buffer in te bouwen. Ik heb een conjunctuurgevoelige baan. Als het slechter gaat met de economie slinken de marketingbudgetten en is er minder te verdienen voor een communicatieadviseur.”

Hoe gaan jullie de financiën onderling regelen?

„We hebben daar eigenlijk nog niet zo heel veel over gepraat, ik maak me daar ook geen zorgen over. Als we eenmaal samenwonen zullen we wel een gezamenlijke rekening nemen voor boodschappen en dergelijke. Luxe dingen gaan we denk ik heel burgerlijk van ons eigen geld kopen.”

Vind je dat je genoeg verdient?

„Ja, voor nu wel. Tot september studeerde ik nog, sinds ik werk heb ik opeens veel meer te besteden. Ik heb wel een baan die de mogelijkheid biedt om verder te groeien in het bedrijf. En als de verantwoordelijkheden toenemen, wil ik natuurlijk ook wel dat mijn salaris stijgt.”

Is je uitgavenpatroon erg veranderd sinds je meer verdient?

„Ja, ik geef wat meer uit aan kleding en let bij uitgaan minder op de prijs dan vroeger. Toen stond ik chronisch rood, dat ben ik nu aan het veranderen. Als we genoeg hebben gespaard voor het nieuwe huis, wil ik nog wel blijven doorsparen voor iets anders. Ik ben eigenlijk altijd wel vrij budgetbewust geweest. Ik doe wel eens een impulsaankoop, maar dat gaat nooit om hele grote bedragen.”

Verdien je evenveel als je vrienden?

„Ik denk dat ik aan de bovenkant zit. Geld en salaris komen onder mijn vrienden steeds vaker ter sprake. Dat komt doordat veel van hen nu ook een eerste baan krijgen, dus dan vraag je je af hoeveel je eigenlijk zou moeten verdienen. Ook voor de aankoop van ons huis hebben we ons laten adviseren door vrienden die kortgeleden een huis hebben gekocht, zoals over hoe je eigenlijk een bod doet op een huis. Wel zo makkelijk.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk