Blokkades van wegen in Libanon

Aanhangers van de Libanese oppositie hebben vanochtend de grote wegen in Beiroet en elders in het land geblokkeerd met afval en brandende banden in een nieuwe poging de door het Westen gesteunde regering te dwingen op te stappen.

De blokkades zijn bedoeld om een algemene staking door te drijven die de al bijna twee maanden durende campagne moet versterken van de fundamentalistisch-shi’itische organisatie Hezbollah en haar christelijke bondgenoten om parlementsverkiezingen af te dwingen. In de zienswijze van Hezbollah en de christelijke partij van ex-premier Michel Aoun leiden die tot een regering van nationale eenheid met de facto veto-macht (een derde van de stemmen) voor hun vertegenwoordigers. Zo kan Hezbollah zijn ontwapening blokkeren. Premier Siniora wijst de oppositie-eis van de hand.

De veiligheidsdiensten deden hier en daar pogingen om de wegen weer voor het verkeer te openen. Maar zij boekten weinig resultaat tegen de menigten betogers. Op enkele plaatsen werd geweld gemeld, waarbij zeker 15 gewonden vielen.

Vertegenwoordigers van de anti-Syrische regering – de oppositie wordt als pro-Syrisch beschouwd – leverden scherpe kritiek op de oppositie. De christelijke leider Samir Geagea, een ex-militieleider en anti-Syrische havik, noemde de betogers „terroristen”. „Wat er gebeurt is een revolutie en een couppoging”, zei hij tegen de Arabische televisiezender Al-Jazeera.

Suleiman Franjieh, een christelijke oppositieleider, zei tegen het Hezbollah-televisiestation Al-Manar dat de campagne geleidelijk verder zal worden opgevoerd. „Zolang ze niet naar ons luisteren, laten we hen niet met rust”, zei hij.

Hezbollah en zijn bondgenoten lanceerden hun campagne op 1 december met een kampement rondom de regeringsgebouwen in Beiroet. De tenten staan er nog steeds, maar inmiddels over het algemeen leeg. Hezbollahleider Nasrallah brandmerkte gisteren een donorconferentie die donderdag in Parijs wordt gehouden als een internationale inspanning om de regering-Siniora te schragen. (AP, AFP)