Bedrijven in VS: beperk uitstoot

Topbestuurders van tien grote Amerikaanse concerns willen dat president Bush regels instelt om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

De tien hebben gisteren samen met vier milieuorganisaties een brief gestuurd aan Bush. Daarin stellen zij dat vrijwillige uitstootbeperkingen niet werken. „Er moet een verplichting zijn, zodat er geen twijfel kan bestaan over wat we doen”, zei Jim Rogers, bestuursvoorzitter van energiebedrijf Duke Energy. „De wetenschap is duidelijk over de opwarming van de aarde. We moeten dan ook nu wat doen”, aldus Rogers op een persconferentie in Washington. Ook de topmannen van aluminiumproducent Alcoa, BP America (olie), chemieconcern Dupont, Caterpillar (bulldozers) en industrieconglomeraat General Electric ondertekenden de brief.

De oproep komt aan de vooravond van de State of the Union, de jaarlijkse toespraak van de president voor het Amerikaanse Congres. Volgens de Amerikaanse media zal Bush geen beperkingen van de uitstoot van broeikasgassen aankondigen in de toespraak, die hij later vandaag zal houden. Wel zal de president een oproep doen voor een forse uitbreiding van het gebruik van de biobrandstof ethanol, aldus bronnen rond de regering in de Amerikaanse pers.

De oproep van de concerns is opmerkelijk. De VS zijn de grootste energieverbruiker ter wereld, maar het land heeft regelgeving over de uitstoot van broeikasgassen tegengehouden. Zo heeft de Amerikaanse regering geweigerd het Kyoto-verdrag voor klimaatbeheersing te ondertekenen.

Een kentering was al merkbaar. Zo werd eerder deze maand bekend dat energieconcern ExxonMobil mee wil praten over hoe het terugdringen van de uitstoot in de VS geregeld moet worden. ExxonMobil stelde de afgelopen jaren juist altijd dat de link tussen de uitstoot van kooldioxide en de opwarming van de aarde niet bewezen is en weigerde daarom aan beperking mee te werken.

Tijdens de persconferentie stelden de tien bedrijven dat het terugbrengen van broeikasgassen de hoeksteen van het klimaatbeleid moet worden. Dit kan volgens hen zonder grote economische schade.

De brief van de Amerikaanse zakenmannen volgt een maand nadat een groep Nederlandse topbestuurders een soortgelijke oproep hadden gedaan aan de politieke partijen in Den Haag. Deze open brief van medio december werd onder meer ondertekend door bestuurders van Shell Nederland en Rabobank.