Albright in hedgefonds

De diensten van voormalige Amerikaanse ministers van Financiën vinden op Wall Street altijd gretig aftrek. Maar van ex-diplomaten is het een stuk minder waarschijnlijk dat ze zich uiteindelijk met geldzaken zullen gaan bezighouden. Ondanks een gebrek aan financiële ervaring bouwt de vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright aan haar eigen hedgefonds voor de opkomende markten. Omdat de analyse van politieke risico’s steeds belangrijker wordt, is dat lang niet zo gek als het klinkt.

De voormalige Amerikaanse minister van Financiën Larry Summers trad afgelopen herfst in dienst van hedgefonds DE Shaw en John Snow werd bestuursvoorzitter van Cerberus Capital. Robert Rubin had geen moeite een baan te vinden bij de Citigroup na afloop van zijn ambtstermijn als minister van Handel in Washington. Maar het komt zelden voor dat oudgedienden van het het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hetzelfde doen. Albright gaat zelfs nog een stap verder door haar eigen firma op te richten, Albright Capital Management LLC. Een Nederlands pensioenfonds heeft al 330 miljoen dollar (253,7 miljoen euro) ingelegd, en de connecties van Albright zullen ongetwijfeld meer institutionele beleggers over de streep trekken.

Fondsen die actief zijn in ontwikkelingslanden waren vorig jaar de best presterende hedgefondsen, met een gemiddelde winst van 21 procent, aldus cijfers van Crédit Suisse/Tremont. Fondsbeheerders hoefden zich tot voor kort niet zo druk te maken over politieke aangelegenheden in die landen om geld te blijven verdienen. Maar na de desastreuze ommezwaai van Thailand met betrekking tot de valutacontroles en de nationalisatieplannen van Hugo Chávez is er weer vraag naar deskundigheid op het gebied van de politieke risico’s. Vorig jaar was Venezuela de best presterende markt met een winst van 180 procent, maar in de week na de opmerkingen van Chávez kelderde die markt met 32 procent.

Albright heeft uiteraard weinig ervaring met het goochelen met cijfers in Excel of met het gebruik van een Bloomberg-terminal. Maar een groot deel van het zware werk in de sfeer van de beleggingen zal zij aan haar medewerkers overlaten – onder wie een schoonzoon – die wél ervaring hebben met het beheren van geld. De grote kans voor Albright om haar klanten een goede dienst te bewijzen is door hen uit het volgende Venezuela weg te houden.

John Christy

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • John Christy