About Baroque

Om oude muziek zo oorspronkelijk mogelijk uit te voeren, spelen steeds meer musici ‘authentieke’ instrumenten die heel anders, zachter, fragieler klinken dan hun moderne opvolgers.

Dat nieuwe oude instrumentarium biedt ook ándere vernieuwende mogelijkheden: ensemble Ambrosius speelde Zappa op barokinstrumenten, nu komt het Freiburger Barockorchester met een cd vol werk van jonge, springlevende componisten.

Dromend van barok – zo klinkt de pendelende klavecimbel in Benjamin Schweizers Flekkicht, terwijl het ensemble associatieve draden om zijn noten spint. In Michel van der Aa’s Imprint worden verschillende tempo’s en bewegingen gecontrasteerd in een onstuimig hortende herinnering aan het barokke ‘concerto grosso’. En echt baat bij het instrumentarium hebben de stil-breekbare, lang uitgesponnen klankverkenningen van Juliane Klein, die hoorbaar bij Helmut Lachenmann studeerde.

Jochem Valkenburg

About Baroque. HMC905187.88 (2CD)

    • Jochem Valkenburg