Aandeelhouder trekt zich terug uit PCM

Grootaandeelhouder Apax trekt zich terug uit PCM Uitgevers. De Britse investeerder verkoopt zijn aandelen in de uitgever van onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant aan de andere grote aandeelhouder, Stichting Democratie en Media (SDM). Dat heeft de stichting vanmiddag bevestigd. Apax was voor 47,5 procent eigenaar van PCM en had bovendien zeggenschap over nog 5 procent van de aandelen. SDM – voorheen Stichting Het Parool – is voor 41,9 procent eigenaar. Twee stichtingen namens de Volkskrant en dagblad Trouw bezitten respectievelijk 4,3 en 1,3 procent van de aandelen. „Je weet dat een investering door een private equity-fonds als Apax altijd een beperkte horizon heeft”, zegt secretaris Aad Stoop van SDM. „De overname komt op een goed moment. En dat is wederzijds.” SDM betaalt de overname volgens Stoop uit eigen middelen. De stichting meent volgens Stoop dat het goed zou zijn „gezien de recente ontwikkelingen in de dagbladwereld” als PCM een „eenduidige aandeelhouderstructuur” krijgt. Hij doelt onder meer op de plannen van de PCM-top om dit jaar een gratis krant te beginnen. Vandaag verscheen de eerste editie van de derde gratis krant van Nederland, De Pers. Apax was sinds de zomer van 2004 aandeelhouder van PCM.