7 redenen om uit te gaan

Klassiek: Goodbye South, Goodbye regie Hsiao-hsien Hou
Klassiek: Goodbye South, Goodbye regie Hsiao-hsien Hou

Marmaris

Deltaplein 620, Den HaagTelefoon (070) 368 12 13Keuken open 10.00-23.00 uurTurks, creditcard, pin.Categorie: Turks

Gevarieerd en verfijnd Turks restaurant op de boulevard van Kijkduin. Veel verse ingrediënten en veel knoflook. De champignons, lamspies of mosselen in een lichte tomatensaus zijn erg lekker. Vriendelijke, beetje bijdehante maar fatsoenlijke bediening. De timing kan echter beter: meteen na het afruimen van het voorgerecht een hoofdgerecht op tafel is wel erg snel. De inrichting is beter dan vroeger. Als vrolijke afsluiter: ijs met sterretjes, leuk!

goed | We hebben weer heerlijk gegeten, gezellig restaurant met prachtig uitzicht op zee. Het was alleen erg druk, je had het idee dat de bediening het niet aan kon. Aardige bediening, wij komen snel weer een keer! (09-09-2006 M. van der H. te Zoetermeer)

uitstekend | Erg lekker, zeer gevarieerd en verfijnder dan in Turkije zelf! Er wordt veel gebruik gemaakt van verse ingrediënten. De bediening is uiterst vriendelijk en altijd bereid om iets toe te lichten. Ook de snelheid waarmee de gerechten op tafel kwamen is perfect. (24-01-2005 Faemke)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 FESTIVAL

Scandinaviëweek

Nijmegen: Radboud Universiteit. Inl: www.ru.nl

Cultuur op de Campus van de Radboud Universiteit organiseert van 23 t/m 25 januari de Scandinaviëweek. Op het programma staan o.a. lezingen, muziek, films en een expositie van IKEA-catalogi vanaf de jaren ’50 tot nu. Vanavond om 19.30 uur kun je de film Tillsammans (2000) zien, een satire van Lukas Moodysson op het communeleven in de jaren ’70. Samen met de kinderen verlaat Elisabeth haar alcoholistische echtgenoot. Het nuchtere Zweedse gezin verkast naar een commune, waar de kinderen moeten wennen aan vrije seks, druggebruik en vegetarisch eten.

3 DISCUSSIE

Groene versus witte spelling

Leiden: Café Buddhas. Tijd: 20.00u. Inl: www.sciencecafeleiden.nl

Pannekoek of pannenkoek? Deze vraag vat een vrijwel eindeloze discussie over de Nederlandse spelling samen. In deze editie van het Science Café Leiden een discussie over de achterliggende vragen. Moet spelling dynamisch zijn? Of juist voor langere tijd worden vastgelegd? Moet spelling door taalwetenschappers worden opgesteld of door de Nederlander zelf? En moet spelling consistent, logisch, zo mooi of juist zo makkelijk mogelijk zijn? Kortom, van wie is de spelling eigenlijk? Een discussie met dr. Hans Heestermans en Rik Schutz onder leiding van Paul Arnoldussen.

4 THEATER

Kaspar Hauser

Den Haag: Theater aan het Spui. Tijd: 20.30u. Res/inl: 070-3024070.

Regisseuse Annechien Koerselman brengt haar eigen interpretatie van het fenomeen Kaspar Hauser. In een zelf gecreëerde mensentuin/laboratorium/collegezaal poogt een professor om Kaspar – een onbeschreven blad – tot volwassen man groot te brengen. Maar net op het moment dat de jongen toekomt aan het hoofdstuk empathie, breekt de liefde in. Ze gaat met Kaspar op de loop en het experiment van de professor, dat bijna geslaagd was, wordt ernstig verstoord.

5 FILMAVOND

Filmfestival Toolkit

Rotterdam: Lantaren/Venster. Tijd: 19.30-23.15u. Entree: 6 euro. Res/inl: 010-2772277; www2.eur.nl/studium

Aan de vooravond van de 36ste editie van het IFFR, Internationaal Film Festival Rotterdam, introduceren dr. Dorothee Verdaasdonk en drs. Peter Bosma films die baanbrekend waren en nu klassiek zijn. Ze laten filmfragmenten zien en trekken parallellen met hedendaagse films. Later op de avond worden twee films ingeleid en vertoond: Goodbye South, Goodbye (1996), voorafgegaan door Memorias sin batallas y otros muertos (1992).

6 LEZING

Moeder-dochter relaties

Maastricht: Aula Tongersestraat 53. Tijd: 20.00u. Toegang: gratis. Inl: 043-3505555; www.sg.unimaas.nl

Mw. E. van den Eerenbeemt, docent gezinsbehandeling, familietherapeut en publicist, geeft vanavond een lezing over moeder-dochter relaties. Tussen moeders en dochters bestaat een bijzondere band. Er is een voortdurende wisselwerking van wederkerige steun en motivering, en van zorg geven en ontvangen. Thema’s die aan bod komen zijn: kracht en kwetsbaarheid van de moeder-dochter relatie; relationele ethiek in de balans van geven en ontvangen; loyaliteit, loyaliteitsconflicten en gespleten loyaliteit; grootmoeders en verzoening.

7 MUZIEK

Bløf

Amsterdam: Theater Carré. Tijd: 20.00u. Entree: 15-40 euro. Kaarten: 0900-2525255; www.theatercarre.nl

Voor hun vorig jaar verschenen cd en dvd Umoja bezocht de Zeeuwse band Bløf dertig landen, op zoek naar bijzondere plekken en muzikanten. Op uiteenlopende locaties zoals kloosters, landhuizen, hotelkamers en beroemde studio’s werden dertien nummers opgenomen. Deze theatertour is getiteld Een manier om thuis te komen en is het verslag van weer terug zijn. Er worden veel liedjes van Umoja gespeeld, maar dan kleiner.