Ze drukte steeds te laat op het knopje

Bonnie St. Claire is woedend op jongerenomroep BNN. Bij de Nationale IQ Test, die woensdag voor de zevende keer werd gehouden, haalde de 57-jarige zangeres een extreem lage score. St.Claire wijt haar intelligentiequotiënt van 52 aan een haperend stemapparaat. Een misverstand, zegt voorlichter Marieke Saly van BNN.

Het stemapparaat van Bonnie St. Claire functioneerde wél?

„Ja. Naar aanleiding van haar klacht heeft Eyeworks, de producent van het programma, het betreffende stemkastje uitvoerig getest. Daar bleek niks aan te mankeren. Uit het onderzoek bleek wel een ander probleem: Bonnie drukte vaak te laat op de knop. Als je dat niet binnen de gestelde termijn doet, is het antwoord automatisch fout. Bij zo’n intelligentietest gaat het ook om de snelheid.”

Van de 60 vragen heeft Bonnie St. Claire er slechts vijf goed beantwoord. Ze deed het nog veel slechter dan Kelly, de transseksueel uit Big Brother, die vorig jaar een IQ van 77 scoorde.

„Ja. En ook slechter dan de orang-oetan Sandy, die vorig jaar een IQ van 75 haalde. Het verschil tussen Bonnie en Sandy was, dat de aap op alle vragen antwoord gaf. Bij meerkeuzevragen heb je altijd 25 procent kans op een goed antwoord.”

Bonnie St. Claire vreest dat ze door haar miserabele score gedoemd is om de rest van haar leven als ‘dat alcoholverslaafde blondje’ te worden gezien. Vindt u dat niet sneu?

„Daar doe ik geen uitspraak over. En we blijven bij ons standpunt dat er niks valt recht te zetten. Het stemapparaat van Bonnie functioneerde goed. En de presentatoren van de quiz, Patrick Lodiers en Ruben Nicolai, hebben Bonnie in de uitzending gevraagd of ze haar IQ bekend mochten maken. Dat mocht van Bonnie. Ze had toch ook ‘nee’ kunnen zeggen?”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens