Vissen op zalmforel in Zuid-Korea

Foto AFP Thousands of South Korean anglers cast lines through holes of the frozen river in Hwacheon, 120 kilometers (72 miles) northeast of Seoul, during a contest to catch salmon trout. The contest is part of an ice festival which has attracted nearly one million visitors. AFP PHOTO
Foto AFP Thousands of South Korean anglers cast lines through holes of the frozen river in Hwacheon, 120 kilometers (72 miles) northeast of Seoul, during a contest to catch salmon trout. The contest is part of an ice festival which has attracted nearly one million visitors. AFP PHOTO AFP

. Het lijkt net een schilderij van de Nederlandse schilder Barent Avercamp (1612-1679). Zijn schilderij IJsvermaak past in het genre winterlandschap, dat in de Hollandse landschapsschilderkunst past. Uit het schilderij spreekt zijn fascinatie voor de seizoenen, met bevroren slootjes, vaarten en plassen.

In Nederland lijkt natuurijs een zeldzaam fenomeen geworden, maar in Zuid-Korea wordt nu er gevist op de bevroren rivier Hwacheon. Het is een wedstrijd zalmforelvissen in het kader van een ijsfestival, dat al meer dan een miljoen bezoekers heeft getrokken. Het festival begon met een sneeuwstorm en een temperatuur van 13 graden onder nul.

IJsvissen is vooral populair in Canada, Scandinavië en Rusland. Met een boor wordt een gat in het ijs gemaakt en met haken wordt de vis uit het water gehaald.

In Michigan, in de Verenigde Staten, is elk jaar een wedstrijd ijsvissen waar veertig duizend mensen op af komen. Volgens de American Ice Fishing Association heeft ijsvissen een kalme uitwerking op vissers.