Trucker Stacey wint Dakar Rally, motorrijder dood

DAKAR, 22 jan. Hans Stacey heeft de Dakar Rally bij de vrachtwagens gewonnen. Met overmacht, want de Brabander deed in zijn MAN-truck ruim drie uur korter over de 8.000 kilometer tussen Lissabon en de hoofdstad van Senegal dan de nummer twee, Ilzigar Mardejev uit Rusland. Stacey is de opvolger van zijn oom Jan de Rooy, die in 1987 de laatste Nederlandse winnaar was bij de truckers. Hij hoefde zich gisteren in de slotetappe, een zestien kilometer lange proef over het strand, niet meer in te spannen. De Fransman Stéphane Peterhansel won voor de negende keer de Dakar Rally; een record. De 41-jarige Peterhansel behaalde in de Senegalese hoofdstad zijn derde eindoverwinning bij de auto's. Hij was eerder zes keer de beste motorrijder in de woestijnrally. Bij de motoren ging de zege naar de Fransman Cyril Despres. Hij won de rally eerder in 2005. In het slotweekeinde viel onder de deelnemers het tweede dodelijk slachtoffer. Nadat een Zuid-Afrikaanse collega in de eerste week was verongelukt, kwam zaterdag de Franse 42-jarige motorcoureur Eric Aubijoux om het leven. Hij kreeg net voor het einde van de tocht een hartaanval.