‘Toekomst is aan shi’ieten’

Voor alle shi’itische moslims ter wereld is gisteren de religieuze rouwmaand Moharram begonnen. De komende tien dagen wordt toegeleefd naar een hoogtepunt waarbij de dood van de shi’itische derde imam, Hussein, wordt herdacht. Hij stierf in een ongelijke strijd met tegenstanders op de vlaktes nabij het Iraakse Kerbala in het jaar 680, in de eerste jaren van de shi’itisch-sunnitische splitsing.

Volgens de Iraanse conservatieve krant Kayhan was de dood van ‘de Meester der Martelaren’ Hussein de start van de ‘Husseinitische beweging’. In een artikel onder de kop ‘Dit is slechts het begin van het verhaal van de liefde’ stelt de krant dat „uit zijn bloed een boom is gegroeid”. De vruchten van die boom zijn terug te vinden in het gehele Midden-Oosten.

„Een van de vele vruchten was de onzelfzuchtige revolutie van de Iraanse natie in het tijdperk van Khomeiny en [diens opvolger] Khamenei. Een tak groeide in Libanon en werd een doorn in het oog van de zionisten”, schrijft Kayhan. „Een andere tak groeide in Irak, als vergif in de mond van de Amerikaanse arrogantie”, vervolgt de krant. Om te eindigen met een voorspelling: „Onze beweging is pas begonnen. De toekomst is aan ons. Dit is slechts het begin van het verhaal.”

Op verschillende plaatsen in het Midden-Oosten bestaan spanningen tussen shi’ieten en sunnieten, die de twee belangrijkste stromingen in de islam vertegenwoordigen. Hoewel de shi’ieten sterk in de minderheid zijn (10 procent van het totaal aantal moslims wereldwijd) zijn ze een machtige factor geworden. Irans regionale vijanden (Irak en de Talibaan) zijn uitgeschakeld door de Verenigde Staten. In Libanon is de shi’itische verzetsbeweging Hezbollah een stuk machtiger geworden na de zomeroorlog met Israël. In Irak speelt de shi’itische meerderheid nu een dominante rol.

Moharram belooft een gespannen maand te worden. In Libanon heeft Hezbollah een nieuwe ronde van grote protesten tegen de overheid aangekondigd. In Irak maken honderdduizenden shi’ieten zich op om door sunnitisch gebied naar het bedevaartsoord Kerbala te reizen. Uit het vrijwel volledige shi’itische Iran worden ook grote aantallen pelgrims verwacht. Twee jaar geleden waren er grote aanslagen in Irak tijdens Ashura, zoals het hoogtepunt van de herdenkingsmaand heet.