Rüblitorte

Voor een springvorm van 26 cm: ½ eetlepel zachte boter (of olie) bakpapier 200 gram wortels, geschrapt 200 gram geblancheerde hazelnoten (of amandelen) 5 eieren, gesplitst 200 gram fijne tafelsuiker geraspte schil van 1 citroen 1 eetlepel vers citroensap 16 gram bakpoeder 1 eetlepel kirsch 3-4 eetlepels patentbloem zout Voor het glazuur: 200 gram gezeefde poedersuiker 2 eetlepels vers citroensap

Small talk tijdens recepties levert wel eens een bijzonder recept op. Dat toont meteen het nut van deze onschuldige bezigheid aan. Zulke luchtige en frisse wortelcake als deze Zwitserse Rüblitorte at ik niet eerder.

Bereiding: vet de springvorm dun in met boter en bekleed de bodem met een passende cirkel bakpapier, die met boter wordt bestreken. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Rasp in een keukenmachine de wortels tot fijne sliertjes of gebruik een juliennerasp. Maal de hazelnoten tot fijn poeder in het bakje voor droge stoffen van een staafmixer. Klop met een mixer de dooiers samen met de suiker, citroenrasp en 1 eetlepel citroensap tot een lichtgeel en luchtig mengsel. Klop er dan gemalen hazelnoten en geraspte wortels door; vervolgens het bakpoeder, de kirsch en 4 eetlepels patentbloem. (Met geraspte wortels uit de supermarkt, die droger zijn, iets minder bloem gebruiken.)

Klop met brandschone kloppers de eiwitten in een kom samen met een snufje zout stijf. Vouw 1/3 van het eiwitschuim in het cakebeslag, vervolgens nogmaals 1/3 en tot slot de rest, zodat het beslag luchtig blijft.

Giet het beslag in de springvorm en bak de cake op het middelste rek van de oven gedurende 50 minuten; zet de cake zo nodig de laatste 15 minuten op het onderste rek van de oven zodat de bovenkant niet te donker wordt. Neem de vorm uit de oven, laat de cake iets bekoelen en haal een mes langs de rand van de vorm alvorens deze te verwijderen. Laat de wortelcake afkoelen, keer hem dan om, verwijder voorzichtig het bakpapier en draai de cake weer om.

Maak het glazuur door poedersuiker en citroensap door elkaar te roeren. Bestrijk het oppervlak en de rand van de cake met een dun laagje van het verkregen citroenglazuur en laat dit opdrogen.

Florine Boucher

Morgen: pompoenravioli

    • Florine Boucher