‘Rouvoet hoort in de Kamer’

ChristenUnie-voorman André Rouvoet zou in de Tweede Kamer moeten blijven en geen zitting nemen in een nieuw te vormen kabinet. Partijvoorzitter Peter Blokhuis van de ChristenUnie zei zaterdag in het Nederlands Dagblad dat dat het beste is voor de uitstraling van de ChristenUnie.

„Bij de ChristenUnie geldt dat het politieke gezicht wordt bepaald door de fractieleider in de Tweede Kamer. Dus de politiek leider zit niet in het kabinet”, aldus Blokhuis. Blokhuis maakt deel uit van het formatieteam dat Rouvoet in zijn onderhandelingen met CDA en PvdA ondersteunt. Tijdens deze gesprekken is een eventueel ministerschap voor Rouvoet formeel nog niet aan de orde geweest, aldus de partijvoorzitter.

De vraag of de politieke leiders van PvdA en ChristenUnie in het kabinet zitting moeten nemen is actueel sinds PvdA-leider Bos vorige week tegen alle verwachtingen in zijn standpunt herhaalde dat ook de leider van de PvdA in de Kamer thuis hoort indien hij geen premier wordt. Bronnen rondom de formatie suggereren juist dat Bos als vice-premier en minister van Financiën in het kabinet plaats zal nemen. Rouvoet wordt genoemd voor de portefeuille jeugdzaken.

In Brussel en Straatsburg blijken CDA, PvdA en ChristenUnie het overigens al goed met elkaar te kunnen vinden. De europarlementariërs van deze drie partijen uitten zich eendrachtig tegen een voorstel om de spoorwegen nog meer te liberaliseren. In een gezamenlijk persbericht werd hun samenwerking wereldkundig gemaakt. „Het was natuurlijk een mededeling met een knipoog”, zegt Hans Blokland (63), lid van het Europees Parlement voor de ChristenUnie. „We zijn het al vaker eens met elkaar.’’

De onderhandelaars Balkenende (CDA), Bos (PvdA) en Rouvoet (ChristenUnie) spreken deze week onder leiding van informateur Wijffels (CDA) verder over de vorming van een nieuw kabinet. Vandaag spreken zij elkaar in het Catshuis in Den Haag, vanaf woensdag vertrekken zij weer naar een nu nog geheime locatie.

Dossier formatie op nrc.nl/binnenland