Regen en kou vellen veldrijder

Trillend over zijn hele lichaam en ondersteund door zijn moeder en verzorger strompelde Gerben de Knegt gisteren van het parkoers. De Brabantse Raborenner was tijdens de door hagelbuien geteisterde veldrit in Hoogerheide met onderkoelingsverschijnselen uit de koers gestapt.

Door de zware weersomstandigheden hadden de Nederlandse veldrijders een zeer slechte generale voor de wereldkampioenschappen, komende week in Hooglede. Van de acht gestarte renners haalden alleen Thijs Al, Ronald Mutsaars en Jean-Pierre Leijten de finish, vele minuten achter de Belgische winnaar Sven Nys.

Op advies van de EHBO werd De Knegt na zijn opgave met modderkleren en al onder de douche gezet. Na een uur onder de warme stralen kwam hij een beetje bij. „Ik heb dit nog nooit meegemaakt. We hadden ook niet echt gerekend op dit soort weer, anders had ik me er wel beter op gekleed. We zijn hier echt door overvallen.”

Richard Groenendaal, de Belgische kampioen Bart Wellens en vele andere renners stapten met het WK in het achterhoofd uit voorzorg voortijdig uit de wedstrijd.

Voor De Knegt stond er in Hoogerheide echter nog wat op het spel. De Tilburger staat vierde in de tussenstand het UCI-klassement en aasde op de financieel interessantere derde plek van Erwin Vervecken. (ANP)