Reclamepaleizen

Een jaar of vier geleden zou Moskou de reclame aan banden leggen. Billboards, neon en flatscreens bedreigden het stadsbeeld. Reclame veroorzaakte ongelukken door afgeleide automoblisten en bracht onze geliefde president in gevaar: terroristen konden zomaar bommen en scherpschutters achter de alomtegenwoordige billboards verstoppen. Zit daar een stuk in, dacht ik. Het kwam er nooit van, en maar goed ook. Want behalve  kleine ingreepjes

reclame4.jpgrecamle1.jpg

reclame2.jpgEen jaar of vier geleden zou Moskou de reclame aan banden leggen. Billboards, neon en flatscreens bedreigden het stadsbeeld. Reclame veroorzaakte ongelukken door afgeleide automoblisten en bracht onze geliefde president in gevaar: terroristen konden zomaar bommen en scherpschutters achter de alomtegenwoordige billboards verstoppen.

Zit daar een stuk in, dacht ik. Het kwam er nooit van, en maar goed ook. Want behalve  kleine ingreepjes langs de rijroute van Poetin kwam er niets van die ‘teveel reclame in Moskou’-beweging. Alsof deze stad ooit een roebel laat liggen. We praten over een miljardenindustrie. 

reclame4.jpgMoskou is nu aardig op weg richting de wereldstad die de makers van Blade Runner zich een kwart eeuw geleden voorstelden. De borden en schermen worden steeds groter of listiger: zo hingen er deze zomer boven de weg opeens overal reclamebordjes die van afstand lijken op stoplichten. Daar stop je wel even voor. Het wordt ook normaal om complete gebouwen in reclame te verpakken: Christo is een visionair.

Wordt Moskou er lelijker van? Dat niet. 

    • Coen van Zwol