Peterhansel wint Dakar Rally voor negende keer

Stéphane Peterhansel heeft gisteren voor de negende keer de Dakar Rally gewonnen, een record. De 41-jarige Fransman won zes keer als motorrijder voor Yamaha en eindigde gisteren voor de derde keer als eerste in het autoklassement van de transcontinentale race door Europa en Afrika, die elk jaar eindigt in de Senegalese hoofdstad.

„Veel emotie, veel blijdschap”, zei Peterhansel na zijn slotetappe, een 16 kilometer lange strandproef waarin hij slechts zijn Mitsubishi heel had hoeven houden. Zijn voorsprong van ruim 7 minuten op landgenoot en titelverdediger Luc Alphand was groot genoeg. Uiteindelijk werd Peterhansel in een tijd van 45 uur, 53 minuten en 37 seconden de meest succesvolle Dakar-rijder.

Ook bij de motoren ging de overwinning naar een Fransman. Cyril Depres, ook al winnaar in 2005, reed na het uitvallen van de Spanjaard Marc Coma onbedreigd op de KTM-motor naar Dakar, in een tijd van 51 uur, 36 minuten en 53 seconden. Zijn voorsprong op zijn voornaamste belager, zijn landgenoot David Casteu, bedroeg meer dan een half uur.

De Nederlander Hans Stacey won met overmacht het klassement bij de vrachtwagens. Met overmacht, want de 48-jarige Brabander deed in zijn MAN-truck ruim drie uur korter over de ruim 8.000 kilometer tussen de startplaats Lissabon en Dakar dan de nummer twee, de Rus Ilzigar Mardejev. Hij won in 54 uur, 3 minuten en 5 seconden.

Stacey is de neef van Jan de Rooy, in 1987 de laatste Nederlandse winnaar in het klassement van de truckers. De oliehandelaar had in eerdere edities vooral een ondersteunde rol voor zijn oom. Stacey won een Dakar Rally die minder zwaar was dan voorgaande jaren en zag na enkele etappes een ervaren titelkandidaat wegvallen in de Russische vijfvoudig winnaar Vladimir Tsjagin. Ook Jan de Rooy en diens zoon Gerard de Rooy, die vorig jaar nog een startverbod kregen opgelegd, vielen voortijdig uit.

De Dakar Rally, onderwerp van discussie als het gaat om veiligheid van deelnemers en de Afrikaanse bevolking, eiste dit jaar twee levens: de Franse motorcoureur Eric Aubijoux (41) en de Zuid-Afrikaanse motorrijder Elmer Symons (29). Om ongelukken onder toeschouwers te voorkomen deelde de organisatie voor het eerst cartoons uit die de dorpelingen wezen op de gevaren van de woestijnrally. Twee etappes in Mauretanië werden geschrapt wegens mogelijke aanslagen door Algerijnse terroristen.

Bekijk de uitslagen op:www.dakar.com