nrc.nl/blogs

financiële en economische nieuws. Rolf Schöndorff schrijft over de beschermingswal die industrieel concern Stork had opgetrokken om te voorkomen dat aandeelhouders de commissarissen zouden ontslaan. De Ondernemingskamer heeft die constructie vernietigd. „Als Stork een kwakkelend bedrijf zou zijn, zou de door aandeelhouders Centaurus en Paulson voorgestelde lijn voor de hand liggen. Het in het bedrijf geïnvesteerde vermogen en de werknemers zouden elders meer toegevoegde waarde kunnen leveren. Maar het tegendeel is het geval. En daarom geeft het vonnis van de Ondernemingskamer te denken. Het zet de deur open voor firma’s die zeggen het ondernemingsbelang voor ogen te hebben, maar die het in feite niet om de langetermijnbloei gaat, maar om snel geld verdienen.” www.nrc.nl/evj Foto: Dirk-Jan Visser Amsterdam: 19-02-2003 Presentatie jaarcijfers Stork Visser, Dirk-Jan

Weblog New York tijdelijk vanuit Californië. Correspondent Freek Staps is in Californië en schrijft vanuit die staat het Weblog New York. Meer dan dertig mensen sprongen vorig jaar van de Golden Gate Bridge in San Francisco, schrijft hij. De autoriteiten noemen het al zelfmoordmagneet nummer 1. Het aantal springers lijkt te zijn toegenomen, maar waarom?, vraagt Staps zich af. „Wat we wel weten is dat spijt snel volgt nadat je gesprongen bent. Dat blijkt in ieder geval uit de verhalen van de 26 mensen die de val sinds de opening in 1937 overleefd hebben.” Lees het blog en bekijk de video op de site. Staps verwijst bovendien naar een „prachtstuk” in het tijdschrift The New Yorker.

www.nrc.nl/newyork

Economie voor jou. De rubriek Economie voor jou brengt de achterkant van het financiële en economische nieuws. Rolf Schöndorff schrijft over de beschermingswal die industrieel concern Stork had opgetrokken om te voorkomen dat aandeelhouders de commissarissen zouden ontslaan. De Ondernemingskamer heeft die constructie vernietigd.

„Als Stork een kwakkelend bedrijf zou zijn, zou de door aandeelhouders Centaurus en Paulson voorgestelde lijn voor de hand liggen. Het in het bedrijf geïnvesteerde vermogen en de werknemers zouden elders meer toegevoegde waarde kunnen leveren. Maar het tegendeel is het geval. En daarom geeft het vonnis van de Ondernemingskamer te denken. Het zet de deur open voor firma’s die zeggen het ondernemingsbelang voor ogen te hebben, maar die het in feite niet om de langetermijnbloei gaat, maar om snel geld verdienen.”

www.nrc.nl/evj