Noord-Ierse politie leunde op protestanten

De Noord-Ierse politie heeft samengewerkt met protestantse informanten, die zelf moorden op katholieken in Belfast op hun geweten hadden. De politie zorgde er tevens voor dat de informanten, lid van de radicale protestantse militie UVF, niet werden vervolgd. Dit blijkt uit een rapport van een Noord-Ierse ombudsman, dat vandaag verschijnt.

De publicatie komt op een gevoelig moment. Het katholieke Sinn Feín beraadt zich dezer dagen op de vraag of de beweging akkoord kan gaan met de aanvaarding van het gezag van de Noord-Ierse politie in katholieke wijken. In de praktijk maakten aanhangers van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA), de gewapende tak van Sinn Feín, daar al jaren de dienst uit. Sinn Feín stelde tot voor kort dat de politie niet kon worden vertrouwd omdat die niet neutraal was en samenwerkte met de protestanten.

Het rapport, dat zich concentreert op de wijk Mount Vernon in het noorden van Belfast in de jaren ’90, bevestigt dat dat het geval was. De politie was niet alleen bereid met protestantse moordenaars samen te werken, medewerkers van Britse inlichtingendiensten zorgden er tevens voor dat hun informanten niet werden vervolgd voor hun misdaden. Belastend materiaal voor de informanten werd opzettelijk vernietigd.

Het onderzoek werd ingesteld na een lange campagne van de vader van een vermoorde jonge katholiek, Raymond McCord. Deze koesterde de verdenking dat de politie de moordenaar van zijn zoon met opzet liet lopen. Het onderzoek breidde zich uit tot een handvol andere moorden.

Minister voor Noord-Ierland Peter Hain, die al inzage in het rapport had gehad, noemde de conclusies van het rapport vernietigend. Volgens hem „doet het een lantaarn schijnen in een zeer donkere hoek”. Tegelijkertijd wees hij erop dat het zaken betreft uit de jaren ’90. Sindsdien is er veel ten goede veranderd, zo betoogde hij.

De Britse premier Blair en zijn Ierse collega Ahern willen dat Sinn Feín het gezag van de politie aanvaardt. Dat zou de weg vrijmaken voor een brede Noord-Ierse coalitie met de Democratische Unionistische Partij. Sinn Feín-leider Adams heeft zich al uitgesproken voor aanvaarding van het politiegezag. Komende zondag besluiten de Sinn Feín-leden op een congres of ze hiermee akkoord gaan.