Nieuwe dreun voor Koeman

Feyenoord leed bij NAC een zware nederlaag: 4-1.

Het dreigt ook nog eens doelman Henk Timmer te verliezen aan Villarreal.

Nog maar net bekomen van de klap die de Europese voetbalbond UEFA vrijdag uitdeelde, de onmiddellijke uitsluiting uit het UEFA-Cuptoernooi wegens de rellen met supporters tijdens de uitwedstrijd bij Nancy, kreeg Feyenoord gistermiddag in Breda een nieuwe dreun te verwerken. Een onmondig team verloor kansloos van NAC, vorig jaar nog vechtend tegen degradatie en nu niet meer dan een degelijke middenmoter.

Trainer Erwin Koeman wilde zich niet verschuilen achter de Europese uitsluiting, waardoor Feyenoord een dubbel duel in de derde ronde tegen Tottenham Hotspur aan zich voorbij ziet gaan. „Ik vind dat te goedkoop. Misschien dat het ergens in de achterhoofden nog meespeelde. Maar zoiets mag geen excuus zijn”, aldus de Feyenoord-coach na de nederlaag.

De oefenmeester was zwaar teleurgesteld dat de ploeg de vorderingen die tijdens de winterstop werden gemaakt, niet kon doortrekken naar de competitie. „We hebben een goed trainingskamp achter de rug. Maar dat geeft geen garantie dat je de eerste wedstrijd na de winterstop ook wint. We hebben zaterdag nog getraind en toen ging het goed. Beter dan tegen NAC in ieder geval. Ik had gehoopt dat we iets verder waren geweest en dat we afstand hadden kunnen nemen van de zesde plaats. Maar nu blijft alles open, spijtig genoeg.”

Feyenoord ziet door de nederlaag FC Twente de vierde plaats overnemen. Dat hoeft geen drama te zijn, de nummers twee tot vijf nemen deel aan de play-offs voor deelname aan de voorronde van de Champions League. Heerenveen, de nummer zes, staat zes punten achter op Feyenoord.

De wedstrijd bij NAC was een nieuw dieptepunt in een seizoen dat voor Feyenoord bol staat van de wisselvalligheid. Feyenoord had NAC op geen slechter moment kunnen treffen. Na een aarzelend begin heeft het team van coach Ernie Brandts het juiste ritme gevonden en staat het stevig in de middenmoot. „Wij hebben gewoon een heel lastig elftal om tegen te spelen”, meent Brandts.

Bij de openingstreffer had NAC nog een tikkeltje geluk: uit een lobje van Sander van Gessel belandde de bal net achter doelman Henk Timmer. Maar in het vervolg van het duel toonde de thuisploeg veel meer strijdlust dan de bezoekers en werd Feyenoord vooral op agressiviteit overklast. Mike Zonneveld mocht al na 21 minuten de 2-0 aantekenen, Glen Salmon zorgde in de tweede helft met twee goals voor een ruime 4-0 marge. Toen had Koeman André Bahia al gewisseld voor Timothy Derijck, maar dat bracht weinig verbetering in de defensieve sterkte van de ploeg. Feyenoord kon kon daar weinig tegenover stellen, al troffen Angelos Charisteas en Stein Huysegems nog de paal. Pierre van Hooijdonk mocht in de slotfase de eer van de Rotterdammers redden vanaf de strafschopstip.

Feyenoord incasseerde nu al 40 tegendoelpunten. Alleen vijf ploegen uit het ‘rechterrijtje’ van de eredivisiestand kregen evenveel of meer goals tegen: Sparta, Excelsior, Willem II, ADO Den Haag en RKC.

De lijdensweg van Feyenoord is dus nog lang niet ten einde. Bovendien dreigt de club ook nog eens Henk Timmer te verliezen. De Spaanse Primera Division-club Villarreal heeft een bod uitgebracht op de doelman. Dat is volgens Timmer zo goed dat de club eraan denkt hem te laten vertrekken naar Spanje, zei de doelman zelf bij NOS Langs de lijn. Hij schat de kans op 50 procent. Technisch manager Peter Bosz wilde niet speculeren op een transfer, maar bevestigde dat Feyenoord na het weekeinde contact heeft met Villarreal.