Nieuwe buren

We hebben nieuwe buren. Althans, nu ze lid zijn van de EU, lijken de Bulgaren en Roemenen toch opeens een stukje dichterbij te wonen. Tijd om eens nader kennis te maken. Niks formeels, we lopen gewoon via de achterdeur hun keuken binnen. Geen mooiere plek om elkaar te ontmoeten.

In alle Balkankeukens vind je Duitse, Oostenrijks-Hongaarse, Russische, Griekse en Midden-Oosterse invloeden. Maar zowel de Bulgaarse als de Roemeense keuken is het sterkst beïnvloed door die van de Turken. Ze eten er net als in Turkije meze, kleine hapjes. Met spinazie gevulde deegrolletjes, gefrituurde kaas, olijven, salades op basis van bonen, aubergines en paprika’s. Kebabs, spiezen van gekruid gehakt, zijn er populair, net als baklava, kleverig gebak van filodeeg, noten en honing. Wat met name de Bulgaren ook met de Turken gemeen hebben is hun liefde voor yoghurt, zowel in zoete als hartige gerechten. Een van de bekendste Bulgaarse gerechten is tarator, een koude soep van yoghurt, komkommer en walnoten.

Bulgaarse yoghurt – de yoghurtbacterie Lacobacillus Bulgaricus ontleent er zijn naam aan – is dunner dan de Turkse en heeft over het algemeen een iets lager vetpercentage, rond de 6 procent. Voor onderstaand recept zou je biologische, rechtsdraaiende yoghurt kunnen gebruiken, die heeft zo’n 3,7 procent vet.

Het gerecht heet yaitsa po panagyuski en ik leerde het maken van de Bulgaarse Sermin. Bereid je voor op een knoflookkegel want we hebben het hier over ruim een rauwe knoflookteen per persoon. De gesmolten boter met paprika die je op het laatst over de eieren schenkt geeft een verrassende karamelsmaak aan de eieren. In andere recepten voor hetzelfde gerecht worden de eieren gepocheerd en soms komt er gekookte spinazie bij. Ik strooi er weleens fijngehakte bladpeterselie of koriander over, wat erg lekker is maar ook erg on-Bulgaars.

Lunch voor 4 personen:

5 flinke knoflooktenen, fijngehakt

400 ml volle yoghurt

60 g roomboter

4 eieren

1 theelepel pittig paprikapoeder

Doe de gehakte knoflook met een snuf zout in een vijzel en stamp en wrijf de knoflook fijn. Of probeer hetzelfde te bereiken met de platte kant van een groot mes op je snijplank. Meng de knoflookpuree door de yoghurt en maak deze flink op smaak met zout. Smelt de helft van de boter in een koekenpan, wacht tot hij bruin wordt en breek de eieren erboven. Na anderhalve minuut moeten de eieren worden omgedraaid; een lastig klusje, want de dooier mag niet kapot gaan. Laat de eieren nog een minuut bakken en schep ze op vier borden. Verdeel er de knoflookyoghurt over. Smelt intussen de rest van de boter in de koekenpan en strooi er het paprikapoeder over uit. Laat de boter bruin worden en lepel hem over de eieren. Geef er grof, donkerbruin brood bij.

Weet jij veel van de Bulgaarse of Roemeense keuken? Vertel erover op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil