NAC bezorgt Feyenoord zoveelste klap

Feyenoord kreeg gisteren opnieuw een tegenslag te verwerken, nu in Breda tegen NAC. De thuisclub won met 4-1, waardoor Feyenoord op de vijfde plek in de eredivisie is beland.

Nauwelijks bekomen van de klap die de Europese voetbalbond UEFA vrijdag de Rotterdammers toebracht door de club alsnog wegens wangedrag van supporters in Nancy uit het UEFA-Cuptoernooi te verwijderen, kreeg Feyenoord er gisteren genadeloos van langs tegen NAC. In Breda werd met liefst 4-1 verloren. Het toch al teleurstellende seizoen begint nu dramatische vormen aan te nemen voor de club uit Rotterdam-Zuid.

Zowel financieel als sportief maakt Feyenoord zware tijden door. Door de uitsluiting uit het Europese bekertoernooi loopt de club noodzakelijke inkomsten mis. Daarnaast wordt van de altijd hondstrouwe supportersschare veel geduld en incasseringsvermogen gevraagd, zoals het al sinds het begin van de competitie bijna traumatische ervaringen heeft moeten doorstaan.

Het zijn juist deze emoties die Feyenoord tot een volksclub maken. Maar daar zullen bestuur, technische staf en supporters op dit moment geen boodschap aan hebben.

Feyenoord-trainer Erwin Koeman wilde zich na de 4-1 nederlaag niet achter de Europese uitsluiting verschuilen. „Ik vind dat te goedkoop. We hebben zaterdag nog getraind en toen ging het goed – beter dan tegen NAC in ieder geval. Misschien dat het ergens in de achterhoofden nog meespeelde. Maar zoiets mag geen excuus zijn.”

Nu staat Feyenoord weer vijfde in de eredivisie met een doelsaldo dat eigenlijk het verhaal van dit seizoen feilloos vertelt: 42 goals voor en veertig tegen. Alleen de onderste vier clubs op de ranglijst hebben evenveel of meer goals tegen.

Koeman moest beamen dat NAC het beter deed dan zijn eigen ploeg. „We hebben een goed trainingskamp achter de rug. Maar dat geeft geen garantie dat je de eerste wedstrijd na de winterstop dan ook wint. Ik had gehoopt dat we iets verder waren geweest en dat we afstand hadden kunnen nemen van de zesde plaats. Maar alles blijft helaas open, spijtig genoeg.”

Feyenoord had ook pech dat het juist tegen NAC moest voetballen. De club die vorig seizoen nog vocht tegen degradatie, heeft onder coach Ernie Brandts de weg naar boven gevonden. Na een aarzelend begin staat in Breda inmiddels een échte ploeg.

NAC overmeesterde Feyenoord door een surplus aan agressiviteit. In de eerste twintig minuten verloor de thuisclub bijna geen duel. Bij de eerste goal had NAC nog wat geluk; een lobje van Van Gessel viel net over doelman Timmer (hij vertrekt mogelijk al snel naar Villarreal in Spanje) heen. In het vervolg van het duel was NAC gewoon beter. Doelpunten van Zonneveld en Salmon (twee, de tweede was een prachtige lob) zorgden ervoor dat de Bredanaars niet eens onverdiend op 4-0 kwamen. Van Hooijdonk kon in de slotfase vanaf de strafschopstip de stand voor Feyenoord nog iets draaglijker maken: 4-1.

De forse nederlaag van Feyenoord was eigenlijk de enige verrassing in de eredivisie. Hoe spectaculair Vitesse onder trainer Aad de Mos tegen FC Groningen ook opnieuw speelde (3-2 winst), hoe voortvarend FC Twente ook bleef door in Waalwijk RKC met 2-1 te verslaan, de competitie werd hervat zoals ze voor de jaarwisseling was geëindigd.

PSV, AZ en Ajax doen wat ze op basis van hun kwaliteiten moeten doen: winnen. En Willem II, ADO Den Haag en RKC staan ook op de posities waar ze op grond van hun kwaliteiten horen te staan: onderaan.

Nader bekeken: pagina 17