Miljarden in kas, maar Philips heeft geen haast

Na jaren van uitverkopen en afstoten moet Kleisterlee Philips nu echt laten groeien. Durft hij grote overnames aan of blijft het bij de voorzichtige aanpak die zijn Philips kenmerkt?

Verkopen kan Gerard Kleisterlee als de beste. Dat bewees de topman van Philips weer in augustus met de verkoop van de halfgeleiderdivisie, waardoor het elektronicaconcern 7 miljard euro ontving voor ruim 80 procent van de aandelen van het bedrijf dat nu NXP heet. Daarmee heeft Philips bijna het programma van verkopen en afstoten afgerond, dat Kleisterlee na zijn aantreden inzette. „We hebben de halfgeleiders beter verkocht dan veel mensen van tevoren dachten”, zei Kleisterlee vanmorgen tevreden bij de presentatie van de jaarcijfers.

Maar kan hij ook uitgeven? Wel met de voorzichtige aanpak van aandelen inkopen. De aandeelhouder werd niet slechter van de verkoop van de halfgeleiderdivisie. Uit de opbrengst gaf Philips vorig jaar al 2,8 miljard terug aan de aandeelhouders en op dit moment loopt nog een inkoop van aandelen voor 1,6 miljard euro.

Philips gaat bovendien 60 cent per aandeel aan dividend uitkeren, het hoogste bedrag in tien jaar, en gaat zijn dividendbeleid wijzigen. De inzet van de verkoop van veel bedrijfsonderdelen was ervoor te zorgen dat de resultaten van Philips veel minder mee moeten schommelen met economische voor- en tegenspoed. Waar Philips tot dusver 25 tot 35 procent van de nettowinst uitkeerde als dividend, wil het de aandeelhouders voorstellen dat te verhogen naar 40 tot 50 procent. Zo wil Philips beleggers winnen die een bedrijf zoeken waar ze voor de langere termijn op kunnen vertrouwen. In de woorden van Kleisterlee: „Een bedrijf dat stabiel en voorspelbaar is.”

Maar ook die belegger zal willen weten hoe Philips gaat groeien, nu het onder Kleisterlee vooral is afgeslankt. Zelfs na aftrek van schulden heeft Philips nog steeds 2,2 miljard euro in kas. Bovendien heeft Philips belangen in de Taiwanese chipmaker TSMC en platteschermenproducent LG Philips LCD, die samen ruim 9 miljard euro waard zijn. Kleisterlee gaf vanmorgen aan dat het belang van TSMC geen enkele strategische waarde meer heeft, dus dat kan op een juist moment verkocht worden. Hij gaf aan wel een belang in LG Philips LCD te willen behouden, maar dat kan kleiner zijn dan het huidige.

Die miljarden vormen een mooie basis om acquisities te plegen. Vorig jaar deed Philips er zeven voor in totaal 2,4 miljard euro, van babyflessenfabrikant Avent tot lampenmaker PLI en medisch bedrijf Intermagnetics. Van echt grote acquisities van een miljard of meer was geen sprake. Het overnamebeleid kenmerkt zich door voorzichtigheid en dat zal zo blijven, maakte Kleisterlee duidelijk. „Wij voelen geen druk”, zei Kleisterlee. „We hebben een lijst waar we naar kijken. Als we kunnen, ondernemen we actie. Maar als de prijs te hoog is, wachten we gewoon op een beter moment.”

Hij zei zich niet opgejaagd te voelen door de grote concurrenten Siemens en General Electric, die onlangs grote overnames deden op medisch gebied. „We zijn geen Siemens en geen GE. De markt is nog steeds erg gefragmenteerd, er blijft genoeg beschikbaar.”

Dan vertrouwt Philips liever op zijn bestaande activiteiten. Die moeten met innovatieve producten komen en die zitten voor 2007 in de pijplijn, zegt het concern. Zo zal de divisie huishoudelijke apparaten met nieuwe koffiezetters en scheerapparaten komen. Deze sterk winstgevende divisie, met in 2006 een winstmarge van 16 procent, moet vooral in omzet gaan groeien.

Met zijn lichtdivisie hoopt Philips te profiteren van een toenemende aandacht voor energiebesparende verlichting, die voor omzetgroei moet zorgen en bovendien hogere winstmarges heeft dan de traditionele gloeilampen.

De grootste winstmaker in 2007, de medische divisie, is onder Kleisterlee al langer de groeibriljant. Alleen in de divisie consumentenelektronica, nog steeds de grootste en de bekendste activiteit, wil Philips maar niet groeien. „Liever een gezonde groei van de winstmarge, dan een geforceerde groei van de omzet”, aldus Kleisterlee vanmorgen.

    • Daan van Lent