Merkel-Poetin: geen overeenstemming

De Russische president Vladimir Poetin en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn het gisteren tijdens een gesprek in Sotsji aan de Zwarte Zee niet eens geworden over de belangrijkste onderwerpen van gesprek, energie en Kosovo.

Merkel had van Poetin garanties gevraagd voor onbelemmerde levering van Russische olie en Russisch gas aan West-Europese afnemers. Ze onderstreepte gisteren het belang van Rusland als energieleverancier aan Duitsland en andere EU-landen en zei dat „irritaties” over het gebrek aan zekerheid over de Russische leveranties moeten worden vermeden. Begin deze maand draaide Rusland de gaskraan naar Wit-Rusland dicht na een conflict over de prijs; West-Europese afnemers werden de dupe, al hadden zij voldoende reserves om het conflict tussen Moskou en Minsk uit te zitten.

Merkel kreeg de garanties niet. Poetin onderstreepte dat Rusland afhankelijk is van transitlanden. Hij zei dat Rusland die afhankelijkheid wil verkleinen. Daarvoor wordt onder de Oostzee een onderzeese gaspijpleiding aangelegd naar Duitsland en wordt gewerkt aan een andere pijpleiding naar de Grote Oceaan. Poetin wil ook Duitsland helpen gasreservoirs aan te leggen en overweegt verder aftakkingen van de onderzeese pijpleiding naar Polen en Zweden aan te leggen. Ook worden Russische havens uitgebreid om de mogelijkheden van gas- en olie-export over zee te vergroten.

Over de kwestie-Kosovo bereikten Poetin en Merkel ook geen overeenstemming. Poetin herhaalde dat Rusland tegen elke oplossing van de kwestie is waar Servië het niet mee eens is. Een oplossing van de kwestie-Kosovo, zei de president, „mag Servië niet van buiten worden opgelegd. (Reuters, AP, AFP)